EFSA waarschuwt: risico's rauwe melk

Het Wetenschappelijk Comité van de Europese Voedselautoriteit EFSA waarschuwt voor consumptie van rauwe melk. Die kan bacteriën als campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten.

EFSA+waarschuwt%3A+risico%27s+rauwe+melk
© EFSA

Ouderen, kinderen of zwangere vrouwen wordt daarom aangeraden rauwe melk altijd eerst te koken, geeft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) aan.

Hoewel de consumptie van rauwe melk marginaal is, neemt de belangstelling bij Europese consumenten wel eens toe door de veronderstelde gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

EFSA ontkent die gezondheidsvoordelen en benadrukt daarentegen de gezondheidsrisico’s. Rauwe melk kan bacteriën bevatten die voedselinfecties kunnen veroorzaken.

De voedselautoriteit kan niet precies bepalen in hoeverre rauwe melk een gezondheidsrisico vormt. Door een gebrek aan data is het onduidelijk om hoeveel ziektegevallen het per jaar gaat, geeft Vilt aan.

Uitbraken

In ieder geval zijn er in de Europese Unie tussen 2007 en 2013 in totaal 27 uitbraken van ziekten gemeld die aan de consumptie van rauwe melk werden gerelateerd.

Onder de huidige Europese wetgeving is verkoop van rauwe melk niet verboden. Wel kunnen de individuele lidstaten de verkoop verbieden dan wel aan bepaalde voorwaarden verbinden, meldt Vilt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer