Oud+zout+oorzaak+verzilting
Nieuws
© VU

Oud zout oorzaak verzilting

Nederlandse boeren hebben vooral last van verzilting door oud zout. Dat stelt onderzoeker Joost Delsman van de Vrije Universiteit in het Friesch Dagblad.

Delsman werkt momenteel aan een promotieonderzoek op dit onderwerp.

Het zout is volgens hem achtergebleven in de gebieden die duizenden jaren geleden zee waren. In laaggelegen polders zit het zoute water soms maar op 1,5 tot 2 meter diepte.

Extreem droge periodes

Het is dankzij voldoende regenval en een waterrijke omgeving niet zo rampzalig als in gebieden met droog klimaat. Maar in extreem droge periodes wordt het slootwater zo zout dat beregenen schade aan de oogst kan betekenen.

In Nederland is de schade in een droog jaar hooguit een 1 tot 2 procent lagere oogst.

Noord-Holland

Dat poldergebieden vooral last hebben van verzilting komt volgens Delsman doordat het bereiken van een evenwicht in het grondwater tijd kost. Ook in de oudere polders in de kop van Noord-Holland stroomt nog steeds zout uit diepere lagen in het grondwater.

In Friesland is er vooral langs de waddenkust sprake van verzilting. Anders dan veel mensen denken komt dat niet door doorsijpelend zeewater.

Net als Zeeland is die kust lang een getijdengebied geweest en heeft daardoor een zoutlaag die vrij dicht aan de oppervlakte ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer