Ei+minder+effect+op+cholesterol+dan+gedacht
Nieuws
© Biomeerwaarde ei

Ei minder effect op cholesterol dan gedacht

Het eten van eieren blijkt minder invloed op het bloedcholesterolgehalte te hebben dan gedacht. Dat staat in het artikel 'Het effect van voedingscholesterol op cardiovasculaire aandoeningen en de aanbevelingen rondom eieren zijn de laatste tijd vaak onderwerp van debat. Waarom?' uit Nutrinews.

De laatste jaren vindt men veel minder sterke effecten van voedingscholesterol op het bloedcholesterolgehalte en het risico op coronaire hartziekten.

De potentiële negatieve effecten van voedingscholesterol blijken relatief klein in vergelijking met die van verzadigde vetzuren en transvetzuren.

Cholesterol

Eieren voorzien in een belangrijke hoeveelheid vitaminen en mineralen voor relatief weinig calorieën. Behalve cholesterol bevatten ze ook voedingscomponenten die mogelijk het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen.

Bijvoorbeeld bepaalde antioxidanten (luteïne, zeaxanthine), bioactieve fosfolipiden, onverzadigde vetzuren, foliumzuur en andere B-vitaminen.

Eidooier

Uit de laatste onderzoeken blijkt dat de consumptie van één ei(dooier), rijk aan cholesterol, per dag niet leidt tot een verhoogd risico op coronaire hartziekten en beroerte bij gezonde personen.

Of dat ook geldt bij mensen met diabetes en mensen met een familiale hypercholesterolemie is nog onzeker en vraagt bijkomend onderzoek.

Niet schrappen

Aansluitend bij nieuwe wetenschappelijke inzichten en meer uitgaand van het totale voedingspatroon, lijkt het daarom niet nodig om voedingsmiddelen die cholesterol bevatten, zoals eidooiers, van het menu te schrappen.

Variëren

Dat is echter geen vrijgeleide om voortaan onbeperkt eieren te eten, waarschuwt de auteur van het stuk. 'Het advies om voedingsmiddelen te variëren en te doseren blijft ook gelden voor de groep vlees, vis, ei en vervangproducten. Eens een ei ter afwisseling van een portie vlees of vis is ideaal.'

Daarnaast adviseert hij patiënten met diabetes of een sterk verstoord lipidenprofiel in afwachting van meer onderzoek hun gebruik van eieren te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer