Toren+en+natuur+De+Grote+Sniep+geopend
Nieuws
© Ulco Wesselink

Toren en natuur De Grote Sniep geopend

Het nieuwe weidenatuurgebied de Grote Sniep bij Wilnis en daarbij behorende Paviljoen Torenrestaurant van melkveehouders van Joost en Liesbeth Samsom is woensdaf geopend.

Dit deden zij samen met de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol en wethouder David Moolenburgh

Samsom ontwikkelt aan de Veenkade nieuwe natuur als onderdeel van het de Nationaal Natuurnetwerk Nederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur). Hij gaat deze natuur beheren.

Natuur

Het gaat om in totaal 17 hectare ingericht met natuurvriendelijke oevers, kruiden- en faunarijk grasland en nat schraalgrasland. De natte schraalgraslanden liggen naast de blauwgraslanden van het Natuurgebied Armenland Ruwiel.

De aanleg van de nieuwe natuur is een deel van de totale natuuropgave volgens het Convenant Groot Wilnis-Vinkeveen en wordt uitgevoerd in opdracht van de Gebiedscommissie Utrecht-West. Het Nationaal Natuurnetwerk Nederland verbindt onder meer de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkeveense Plassen.

Toren

De feestelijke opening vond plaats in het Paviljoen Torenrestaurant de Grote Sniep van de familie Samsom aan de Veenkade, dat op 1 juli open gaat.

Samsom: 'We hebben hier een panorama waar je 'u' tegen zegt'. De biologische melkveehouder zit met zijn bedrijf midden in natuurgebied Groot Wilnis-Vinkeveen.

De enige manier om inkomen uit natuur te halen, was een restaurant opzetten. De provincie ging akkoord omdat zijn idee aansloot bij wat de provincie wilde: natuur, landbouw en recreatie ineen. Samsom: 'Het was een opening zoals je hebben wilt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer