‘Veiling Fonterra correctie’

Klaas Johan Osinga van LTO Nederland noemt de opleving van de indexveiling van Fonterra met bijna 15 procent een correctie en (nog) geen herstel van de zuivelmarkt.

Deze week schoot de index op de veiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming, na een daling van maanden, omhoog met 14,8 procent. Vooral volle melkpoeder kende een forse stijging met ruim 19 procent naar 1.856 dollar. Dit is omgerekend 1.678 euro per ton.
‘Fonterra beperkte het aanbod op de Global Dairy Trade (GDT)’, licht Osinga toe. ‘Dit was de eerste stijging na tien keer een daling. Dus laten we spreken over een correctie, in plaats van een herstel. Zover is het nog niet. Maar het kan ook een signaal zijn dat het sentiment verandert. Dat was al lange tijd hard nodig.’
Het aanbod aan zuivelproducten lag deze week 20 procent lager dan bij de vorige veiling. Er werd 36.904 ton aan zuivelproduct verhandeld. Volgens Osinga ligt het prijsniveau nog steeds 60 procent lager dan eind juni 2014.
Osinga over de verwachting voor de komende tijd: ‘Nieuw-Zeeland produceert komend seizoen mogelijk 2 procent minder melk, zo stelt Fonterra. Het fenomeen El Niño kan de komende tijd voor droogte zorgen in delen van Azië en Australië/Nieuw-Zeeland. Delen van Indonesië zijn nu al erg droog.’
Fonterra verlaagde eerder de melkprijs van 25,6 naar circa 19 cent per kilo melk bij 4,2 procent vet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer