Ontwikkelen marktkracht

Erik Douma, vicevoorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij, stelt dat marktkracht in de vleesvarkenshouderij moet worden ontwikkeld via de producentenorganisatie POV. Hij reageert op het rapport van Wakker Dier ‘Stop met kiloknallen’.

Om de verdiensten in de vleesvarkenshouderij te verbeteren zet Douma in op sterrenvlees en het Marktkrachtprogramma Varkenshouderij. Dus afzet via het te ontwikkelen ketenkwaliteitssysteem Holland Varken, vermarkten en verwaarden via (Europese) afzetbevordering, waarbij promotie goed wordt opgepakt.
Verder versterken van de afzet van kwalitatief goede producten en niet te veel concentratie van het aanbod, maar inzet op aanbod via producentengroepen. En ten slotte een initiatief als het Duitse Initiative Tierwohl, waarbij supermarkten betalen voor extra welzijnseisen.
Douma noemt ook het Vitaal varkenshouderij plan, met aanbod-regulering, bedienen van de markt en verdeling in de keten. Dit wordt nog uitgewerkt. ‘Maar het huidige systeem is in jaren opgebouwd. Dat poets je niet snel even weg.’
Douma vindt het onterecht dat Wakker Dier roept dat varkens in een te kleine ruimte worden gehouden. ‘Dat is niet waar. We hebben 20 cent per kilo vlees aan milieu- en welzijnsinvesteringen gedaan om te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving.’ Daardoor is de kostprijs ook 20 cent hoger. Verder zijn er de hoge mest-afzetkosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer