Visser+Blokland%3A+Rivierkreeft+onder+controle
Nieuws
© VidiPhoto

Visser Blokland: Rivierkreeft onder controle

De populatie Amerikaanse rivierkreeften in de Alblasserwaard en Oost-Krimpenerwaard is onder controle. Ook in andere delen van de het Groene Hart is de toename van de uitheemse soort te stuiten.

Dat zegt beroepsvisser André Blokland uit Gorinchem in reactie op de Zuid-Hollandse SP die stelt dat het probleem in de Krimpenerwaard uit de hand loopt. ‘Prietpraat. Er is juist een enorm tekort. De vraag is groter dan het aanbod. De groothandel zit te springen om rivierkreeften.’

Blokland vangt al jaren Amerikaanse rivierkreeften in de Alblasserwaard, waar hij sloten van melkveehouders beheert. De vangst verkoopt hij voor consumptie aan de horeca, groothandel en particulieren. Hij stelt dat de vissers nu aan de slag moeten.

Regelgeving

‘Een peloton vissers staat in de wacht. Het probleem is echter de regelgeving. Je moet 250 hectare sloten beheren om te kunnen vissen. Dat betekent 2.500 hectare land, dus moet je van zo'n tachtig boeren toestemming krijgen. Dat is ondoenlijk.’

Ook wijst hij op het fuikenverbod dat van 1 september tot 30 november geldt. ‘Wij hadden al lang een ontheffing moeten hebben, maar die krijgen we niet. Ondanks het feit dat we professionals zijn.’

Uitdaging

Blokland leidt nu zelf meer vissers op die in Krimpenerwaard en de polders rond Gouda en Waddinxveen op de exoten gaan vissen. ‘Ik zie het als een uitdaging om ook die gebieden onder controle te krijgen.’

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer