'Doorzaai najaar snel terugverdiend'

Melkveehouders die hun weilanden in het najaar doorzaaien, verdienen de kosten al weer terug met de eerste snede in het voorjaar, stelt Barenbrug. Volgens de veredelaar blijven ook de volgende sneden beter van kwaliteit en opbrengst dan de oude snede.

%27Doorzaai+najaar+snel+terugverdiend%27
©

Volgens Barenbrug is september/oktober naast februari/ maart een uitstekend moment om de graslanden te verbeteren waardoor er in het jaar er op meer ruwvoer gewonnen kan worden.

Het voordeel van doorzaai in het najaar is dat er eigenlijk altijd voldoende vocht in de bodem aanwezig is. De slagingskans van doorzaaien is in dit jaargetijde maximaal, tipt een woordvoerder van Barenbrug.

Wanneer het doorzaaien goed aanslaat, levert de eerste snede 30 procent meer gras op dan een snede van een tien jaar oud perceel. Dit betekent dat de kosten van doorzaaien (gemiddeld 150 euro per hectare) al met de eerste voorjaarsnede worden terugverdiend.

Daarnaast verbeteren de nieuwe grassen de smakelijkheid, voederwaarde en standvastigheid van alle snedes die volgen.

De droge perioden in 2015 hebben op veel weilanden gezorgd voor extra onkruiden in de wei die met weinig water toch gegroeid zijn.

Witte voetjes

Doorzaaien is dus ook interessant bij weides die er op het oog nog goed uitzien. Slechte grassen zijn herkenbaar aan de witte voetjes.

Om te helpen bij het beoordelen van het weiland heeft Barenburg de Graslandapp ontwikkeld. Met behulp van deze app leert de ondernemer in enkel eenvoudige stappen hoe de weide op slechte grassen is te beoordelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer