Rivierkreeft loopt uit de hand in Krimpenerwaard

Het probleem met de Amerikaanse rivierkreeft loopt uit de hand in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. De populatie exoten neemt groteske vormen aan, met schade aan de natuur en grasland tot gevolg.

Rivierkreeft+loopt+uit+de+hand+in+Krimpenerwaard
© VidiPhoto

Dat stellen lokale vissers en de Zuid-Hollandse SP. Deze week bezocht een delegatie Statenleden de Krimpenerwaard om het groeiende probleem te aanschouwen. De SP wil dat provincie Zuid-Holland nu snel met oplossingen komt.

In 2009 trok de SP ook al aan de bel bij het provinciebestuur. Statenlid Lies van Aelst: ‘Het gebied afzetten en de kreeftjes verwijderen was toen nog een optie. Daar heb ik ook om gevraagd, maar daar is toen geen actie op ondernomen.’

Een gemiste kans, vindt ze. ‘Het probleem heeft zich onnodig als een olievlek verspreid. Opvissen is nu vrijwel onmogelijk, terwijl de schade aan andere dieren en waterplanten enorm toeneemt.’

Ramp

Beroepsvissers in de Krimpenerwaard melden dat de kreeften steeds meer sloten leegvreten. ‘Het is een ramp’, zegt visser Ab Berkouwer uit Berkenwoude. ‘Een paar jaar geleden trof ik er een paar in mijn fuiken, nu zijn het honderden.’ Ook in de Vinkeveense Plassen komt hij ze tegen.

De schade is groot, stelt de SP. Kikkers, vissen, waterplanten, alles moet eraan geloven. Ook tasten de kreeften de randen van weilanden aan. Ze graven gangen en holen tot 3 meter diep, waardoor koeien hun poten breken en oevers afkalven.

Maatregelen

De vissers hebben eerder de waterschappen gewaarschuwd, maar tot maatregelen kwam het niet. De vissers en Van Aelst vinden dat maatregelen nu snel geboden zijn. Van Aelst: ‘Wat we nu gaan doen is het provinciebestuur vragen wat er gedaan kan worden en hoe de kosten zo beperkt mogelijk kunnen blijven.’

Ook wil de SP buurprovincies waarschuwen. 'In de Vinkeveense Plassen schijnen ze bijvoorbeeld al wel massaal te zitten, maar in de Loosdrechtse Plassen nog helemaal niet. Ook dat is een belangrijk vis- en natuurgebied. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer