EU-opkoop: 22.950 ton hardfruit

Nederland kan voor de nieuwe opkoopregeling van de Europese Unie (EU) maximaal 22.950 ton appels en peren aanbieden. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Joost van WinsenHet quotum voor groenten, waaronder komkommer, tomaat, paprika, augurken, wortelen, champignons, bloemkool, kool en broccoli, is op 22.800 ton vastgesteld. De quota gelden voor de periode van 8 augustus 2015 tot en met 30 juni 2016.
De nieuwe interventieregeling is bedoeld voor groenten- en fruittelers die door de Russische handelsboycot zijn getroffen. De verwachting is dat de regeling in detail binnenkort in de Staatscourant wordt gepubliceerd.
Polen is opnieuw het land dat het grootste volume krijgt toebedeeld door Brussel. Poolse fruittelers kunnen tot 296.000 ton appels en peren inbrengen. Bij groenten is het toegestane volume 31.500 ton.
Het Belgische quotum voor appels en peren is 85.650 ton. Spanje krijgt voor groenten een quotum dat nagenoeg zo groot is als het Nederlandse, blijkt verder uit de Brusselse cijfers.
De toegekende volumes zijn gebaseerd op de export naar Rusland over de laatste drie jaar voor de boycot. Daarnaast speelt mee in hoeverre landen vorig jaar gebruik hebben gemaakt van de Brussels interventieregeling.
Eerder maakte Brussel al bekend dat de Europese markt onder druk staat door de boycot. De tomatenexport van de EU daalde 44 procent. De uitvoer van peren liep in het eerste jaar van de boycot met ruim 40 procent terug.

15 procent kleiner

De Russische handelsbarrière is ook terug te zien in de Nederlandse exportstatistieken van groente en fruit. De uitvoer daalde in de eerste helft van dit jaar met zo’n 15 procent
Het GroentenFruit Huis maakte deze week bekend dat tientallen Nederlandse exporteurs van groente en fruit in moeilijkheden zijn gekomen. Volgens directeur Gert Mulder liepen exporteurs het afgelopen jaar ongeveer 100 miljoen euro omzet mis door de boycot. Ook lijden bedrijven schade doordat Russische debiteuren hun rekeningen niet meer betalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer