Aanpak wilde zwijnen faalt

Op verschillende plekken in Noord-Brabant groeien de populaties wilde zwijnen als kool, ondanks het nulstandbeleid. Boeren pleiten voor betere handhaving en meer mogelijkheden voor bejaging.

Bij natuurgebied de Stippelberg in De Rips en in De Peel worden steeds meer wilde zwijnen gesignaleerd. Dat is ook terug te zien aan het aantal geschoten zwijnen. De teller in Brabant staat op ruim 900 afgeschoten wilde zwijnen vanaf 2005, toen de registratie van het afschot van start ging.
Het Leenderbos spant de kroon, tot groot ongenoegen van de plaatselijke boeren en tuinders. Akkerbouwer Toon Kuipers uit Leende ziet met lede ogen toe hoe de populatie wilde zwijnen alsmaar groeit.
‘Het vrijheid-blijheidgehalte in Nederland is te hoog’, stelt Kuipers. ‘De provincie moet haar verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen. Het Leenderbos is een kraamkamer van de zwijnen geworden.’
Kennis- en adviesbureau CLM stelt in het onlangs gepubliceerde rapport over de aanpak van wilde zwijnen voor om per provincie zwijnenakkoorden te sluiten. Alle betrokken partijen zullen daarvoor beter moeten samenwerken, volgens het bureau.
Intussen zijn de boeren het behoorlijk zat. Kuipers: ‘De fout ligt in mijn optiek bij de provincie. Als ze een nulstandbeleid voert, moet ze daar ook naar handelen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer