LNCN+komt+met+extra+uiennotering
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LNCN komt met extra uiennotering

Naast de gangbare aflandnotering voor zaaiuien noteert Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) morgen voor het eerst transacties van afland verkochte uien die niet binnen drie weken geleverd hoeven te worden.

'Deze aanvullende notering geeft ons de mogelijkheid om de uienmarkt nog beter in beeld te brengen en zorgt daarmee voor meer transparantie', stelt LNCN-voorzitter Mark Brantjes.

In het huishoudelijk regelement van LNCN staat als voorwaarde voor de aflandnotering van zaaiuien dat de uien binnen drie weken geleverd moeten worden.

Regels aangepast

'Het blijkt dat steeds meer transacties buiten dit protocol vallen en dat is jammer', aldus Brantjes. 'Vandaar dat we voor de aanvullende notering de regels in overleg met enkele marktpartijen en de noteringscommissie hebben aangepast.'

De nieuwe notering geldt voor zaaiuien van 30 procent en 60 procent grof die afland verkocht worden, maar wel de tijd krijgen om uit te groeien. Het gaat dan om een periode van langer dan drie weken.

Op voorhand inkopen

Voorheen was de aflandnotering in de eerste periode van het afzetseizoen vooral van toepassing op de vroege rassen die het eerst gerooid worden. Met de nieuwe notering brengt LNCN ook de handel in beeld van de latere rassen die op voorhand ingekocht worden in de aflandperiode.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer