Kou+drijft+CO2%2Duitstoot+in+tweede+kwartaal+op
Nieuws
© D66

Kou drijft CO2-uitstoot in tweede kwartaal op

Cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid heeft in tweede kwartaal minder CO2 uitgestoten dan in dezelfde periode 2014. Dat komt vooral door de lagere uitstoot van de chemiesector, meldt het CBS. De overall emissie steeg mede door de kou.

De totale CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 4,1 procent hoger dan een jaar eerder, geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan.

Belangrijke oorzaken van de hogere uitstoot zijn de groei van de economie met 1,6 procent, het hogere gasverbruik door huishoudens en de inzet van meer kolen in plaats van aardgas in energiecentrales.

Minder warm

Het tweede kwartaal van 2015 was minder warm dan een jaar eerder. Vooral april was in vergelijking met vorig jaar een frisse maand. Hierdoor is er meer aardgas verbruikt voor het verwarmen van gebouwen en kassen.

Daardoor nam de uitstoot van huishoudens, goed voor ruim 15 procent van de CO2 uitstoot, toe met 6 procent. Ook in de dienstverlening nam de uitstoot toe door het toegenomen aardgasverbruik voor de verwarming van panden.

Weereffect

Gecorrigeerd voor het weereffect was de toename van de CO2-uitstoot 2,7 procent in plaats van 4,1 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer