Nederland+stoot+meer+CO2+uit
Nieuws
© monique jansen

Nederland stoot meer CO2 uit

De uitstoot van CO2 (kooldioxide) was in het tweede kwartaal van dit jaar 4,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de groeiende economie, het hogere gasverbruik van de consument en het grotere gebruik van kolen in plaats van aardgas in de energiecentrales de oorzaak van de hoge uitstoot.

Frisse maand april

Door het frisse weer in april is er meer gas verbruikt voor de verwarming van woningen en gebouwen. Hierdoor nam de CO2-uitstoot bij huishoudens toe met 6 procent. Huishoudens zijn normaliter goed voor 15 procent van de totale uitstoot.

De uitstoot van CO2 door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalverwerkers was ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. Deze sector is goed voor circa 37 procent van de CO2-emissie.

De energiebedrijven hebben weliswaar minder elektriciteit geproduceerd, maar gebruikten meer kolen dan gas. Het verbranden van steenkool leidt tot meer CO2 dan de verbranding van aardgas.

Landbouw

De landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid hebben met -3,9 procent juist minder CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Het CBS wijt deze daling aan de lagere uitstoot in vooral de chemie.

Koolstofdioxide

CO2 is een gas (koolstofdioxide) dat van nature voorkomt in de aardse atmosfeer. De concentratie ervan is de afgelopen decennia fors toegenomen met als gevolg dat de aarde opwarmt, het zogenoemde broeikaseffect.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer