Carla+109+schittert+in+Hellevoetsluis
Nieuws
© Fokveedag Hellevoetsluis

Carla 109 schittert in Hellevoetsluis

Melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam is grote winnaar van Fokveedag Hellevoetsluis. Zijn Carla 109 werd verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Ook wist Van der Wekken de beste bedrijfsgroep in de ring te brengen.

Daarmee is het Van der Wekken uit Maasdam weer gelukt het algemeen kampioenschap op zijn naam te schrijven. De zesjarige Carla 109 werd eerder op de dag kampioene bij de oudere koeien.

Een koe met een mooi skelet, veel openheid en een indrukwekkend uier, oordeelde de tweekoppige jury. Die bestond uit fokkerijspecialist Huub Peek uit Almkerk en melkveehouder Michiel Scherders uit Molenschot.

Ideaalbeeld

'Dit is zo'n koe die dichtbij het ideaalbeeld van een koe komt. Ze werd dan ook gemakkelijk algemeen kampioen', zegt Peek. Haar goede uier was reden genoeg om haar ook tot uierkampioene in haar leeftijdsrubriek uit te roepen.

Carla 109 versloeg in die categorie Guurtje 280, ook uit de stal van Cees van der Wekken. Daarnaast nam Van der Wekken de beste en meest uniforme bedrijfsgroep mee naar Hellevoetsluis volgens de jury.

Hoftijzer

Overigens is Carla 109 geen onbekende voor bezoekers van de Fokveedag Hellevoetsluis. Twee jaar geleden, in 2013 werd ze ook al de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden.

Vorig jaar moest ze die eer overlaten aan Grana's Pie van Jan-Willem Hoftijzer uit Zwartewaal. Maar Hoftijzer was er deze keer niet bij in Hellevoetsluis, waardoor Van der Wekken heer en meester bleek.

Miniem verschil

Aan het begin van de keuringsdag van de 58ste aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis was van de hegemonie van Van der Wekken nog weinig te merken. De categorie vaarzen (jonge dieren) werd gewonnen door Rika 274 van Van der Kooij uit Abbenbroek. Een zeer correcte vaars met een best uier en benen.

Het verschil met nummer twee in deze rubriek was miniem, maar Rika stond er net iets mooier voor dan de lange Ada 93 met haar beste uier van melkveehouder Tanis uit Goedereede, die uiteindelijk tweede werd in deze rubriek.

Middenklasse

In de middenklasse, waar de zegetocht van Van der Wekken begon, had de jury het gemakkelijker. Wekken-Holstein Jennifer werd kampioene vanwege haar vrouwelijkheid en goede benen.

Ook was haar uier net iets beter dan die van Waalhoek's Jolanda 96 van de Waalhoek. 'Jennifer is een dier met potentie', meende jurylid Peek.

Uniform

En daar bleef het niet bij voor Van der Wekken. Zijn Wekken-Holstein Guurtje 264 werd net als vorig jaar kampioene in de superproductieklasse. Had de negen jaar oude koe toen al meer dan 87.000 liter melk gegeven, het afgelopen jaar kwam daar nog eens 9.000 liter bij.

Het dier was vanwege haar mooie bouw, haar beste uier en goede benen beter dan de nummer twee in deze categorie, Rika 180 van Van der Kooij uit Abbenbroek.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer