Extra Zuid-Hollandse locaties windenergie

Provincie Zuid-Holland (ZH) start een onderzoek naar 32 alternatieve locaties voor windenergie in de gehele Rijnmond.

Extra+Zuid%2DHollandse+locaties+windenergie
© Nieuwe Oogst

Het gaat om locaties in gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nisserwaard, Rotterdam, Ridderkerk, Schiedam en Vlaardingen.

De provincie kijkt naar diverse milieuaspecten als geluid, slagschaduw, natuur en landschap. Als blijkt dat deze locaties geschikt zijn, kunnen Provinciale Staten ze opnemen in een herziene Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM).

Stadsregio Rotterdam

Met het aanwijzen van de locaties wil provincie Zuid-Holland de eerder met gemeenten afgesproken opgave van 150 megawatt (MW) in de voormalige stadsregio Rotterdam te halen.

De alternatieve locaties leveren gezamenlijk een vermogen van 70 megawatt. Voor de overige 80 megawatt zijn al kansrijke locaties aangewezen.

Convenant

De provincie en de toenmalige stadsregio Rotterdam sloten medio 2012 een convenant voor de realisatie van minimaal 150 MW opgesteld vermogen aan windenergie.

Tijdens de uitvoering van het convenant hebben de gemeenten aangegeven dat een deel van de locaties om technische redenen minder turbines kunnen herbergen dan gepland.

Afgesproken opgave

Hierdoor zijn alternatieve locaties nodig om de afgesproken opgave te halen. Met de betrokken gemeenten en marktpartijen is een lijst van alternatieve locaties opgesteld, die nu worden onderzocht.

De alternatieve locaties worden nu ook meegenomen in het milieueffectonderzoek (MER), zo hebben Gedeputeerde Staten besloten.

MER

In het MER worden bovendien drie nieuwe locaties onderzocht die buiten de voormalige stadsregio Rotterdam vallen en die zijn aangedragen door initiatiefnemers. Dat zijn locaties in Delft (Technopolis), Pijnacker Nootdorp (A12 de Balij) en Westland ABC Westland).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer