Milk Market Observatory

Milk+Market+Observatory
© Debby Nieboer

Veel boze boeren op televisie en in de kranten afgelopen weken. De prijzen zijn laag, te laag, zeggen velen. Ik moet hun helaas gelijk geven, de prijzen zijn te laag. Maar of het zin heeft om dat op deze manier steeds weer naar buiten te brengen, vraag ik me af.
Als boerenvertegenwoordiger moet je je ook vaak verdedigen tegen bevooroordeelde mensen. Zo werd natuurlijk heel snel het verband gelegd tussen het verdwijnen van melkquotum en de huidige lage melkprijzen. Op het eerste gezicht lijkt dat logisch; het aanbod wordt groter, dus de prijzen dalen. Maar de cijfers vertellen ons wat anders.
Afgelopen week was in Brussel het Milk Market Observatory. Dat is een groep van boeren, handel en retail die onder leiding van de Europese Commissie informatie uitwisselen over de melkmarkt. Klaas Johan Osinga, collega bij LTO Nederland, maakt voor dat overleg altijd een analyse van de melkmarkt.
Daaruit bleek deze keer dat de productie van melk in Europa, na het verdwijnen van de melkquota, maar 0,6 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten is de productie met 0,7 procent gestegen en in Nieuw-Zeeland is het momenteel winter, waardoor de productie lager is.
Vorig jaar om deze tijd was de melkprijs nog 39 cent per kilo. We hebben sindsdien te maken gehad met wereldwijde productiegroei van 1,1 procent, maar ook met een wereldwijd aantrekkende economie en een groeiende wereldbevolking. Hoe kan die prijs dan 10 cent lager zijn?
In een overleg zoals vorige week in Brussel hoor je de retail en handel ook klagen: de consumptie van melk loopt terug en we eten minder kaas. Ze vergeten dan gemakshalve dat de consumptie van boter onverklaarbaar hoog is en dat er veel meer kaas naar de pizzaproducenten gaat dan een jaar geleden.
Mijn conclusie is als volgt. We praten met z’n allen de markt naar beneden. De boeren in Frankrijk die de straat op gaan en klagen dat het zo slecht gaat, krijgen als reactie inderdaad een lage melkprijs. Sentiment bepaalt voor een groot deel de prijs. En als wij allemaal roepen dat het slecht gaat, dan gaat het zeker weten slecht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer