Meer toeristen naar Groene Hart trekken

Recreatieondernemers moeten meer samenwerken om toeristen naar het Groene Hart te trekken. Dat is een van de doelen van netwerkorganisatie Struinen & Vorsen die hiervoor het project ‘Haak aan & Doe mee’ heeft opgesteld.

Tienke WoudaOud-melkveehouder en -kaasmaker Jan van der Werf uit het Zuid-Hollandse Reeuwijk is voorzitter van de stichting, die zo’n veertien jaar geleden werd opgericht. De stichting komt voort uit een samenwerkingsverband tussen de verenigingen agrarisch natuur- en landschapsbeheer ‘Weide en Waterpracht’ en ‘Lange Ruige Weide’ en het agrorecreatieve project ‘Rondom Oudewater’.
Inmiddels telt de stichting 130 leden in de toeristische sector. Hiervan is een derde agrarisch ondernemer. Dat aantal groeit nog steeds, vooral ook omdat Struinen & Vorsen aan de weg timmert om meer toeristen naar het Groene Hart te krijgen.
‘We roepen allemaal dat het Groene Hart zo’n geweldig toeristisch gebied is. Maar het is bij toeristen nog niet bekend genoeg. Dat moet veranderen. Van groot belang is om toeristen in ieder geval een dag in het gebied te vermaken. Als je de mensen vasthoudt, kun je eraan verdienen’, zegt Van der Werf.
De stichting begon met wat vaar-, wandel- en fietsactiviteiten. Maar dat is niet genoeg, concludeert Van der Werf. ‘Jongere mensen willen op een andere manier worden vermaakt.’ Daarom ontwikkelt de stichting nu samen met de recreatieondernemers gps-ontdekroutes. Bovendien houdt Struinen & Vorsen workshops geocaching voor haar leden, zodat ze toeristen kunnen lokken met deze moderne manier van schatgraven.
Onlangs breidde Struinen & Vorsen uit naar de Krimpenerwaard en Hollandse Venen. Daarbij mikt de organisatie ook op het binnenhalen van agrarische bedrijven.

Meerwaarde

Een van de nieuwe leden is melkveehouderij en kaasmakerij Schep in Bergambacht in de Krimpenerwaard. Het bedrijf ziet in samenwerking met collega-ondernemers in de toeristische sector een grote meerwaarde. ‘Wij willen alle middelen pakken om meer publiek te trekken’, geeft Rianne de Wit aan die samen met haar man Jaap Schep 460 koeien melkt.
De kaasmakerij produceert dagelijks ongeveer 1.300 kilo kaas. 98 procent gaat naar de coöperatie van kaasmakers in Gouda.
Inzet is vooral ook groei van de neventak, de boerderijwinkel, aldus De Wit die de winkel vorig jaar grondig op de toekomst verbouwde. ‘Sinds mei geven we rondleidingen. Passagiers van cruiseboten die in Kinderdijk aanmeren, brengen een bezoek aan ons bedrijf. Bovendien hebben we de samenwerking gezocht met een bedrijf in Gouda dat elektrische auto’s verhuurt. We kijken breder dan de Krimpenerwaard. Daar plukken we inmiddels de vruchten van.’
Van der Werf stipt ten slotte nog aan dat er wel een balans moet worden gevonden tussen de kwetsbaarheid van het gebied en de toeristische activiteiten. ‘Het Groene Hart is als veenweidegebied kwetsbaar vanwege de bodemdaling. Daar moeten we goed rekening mee houden. Te grootschalige activiteiten kan het gebied niet aan.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer