Vakgroep wil regie vleesaanbod

Dé oplossing voor de nood in de varkenshouderij zit in een vraaggestuurde productie. Een collectief van Europese varkenshouders bepaalt daarbij het aanbod en daarmee indirect de benodigde marge op het varkenserf. Eric Douma van LTO Varkenshouderij schetst de visie van de vakgroep.

Ilona LesscherEind 2014 lanceerde LTO Varkenshouderij samen met de Belgische boerenbonden het plan om gedurende een maand of vier 10 procent van de vleesvarkens lichter te slachten. De Europese Commissie stond daar toen niet voor open.
Vorige week gaf een meerderheid in het Europese Parlement aan een dergelijk plan te willen ondersteunen. Ook de Europese Commissie wees het niet direct af.
‘Daar gaan we dus mee aan de slag’, zegt Douma. De vakgroep noemt lichter slachten van vleesvarkens, speenbiggen slachten en zeugen uit de markt nemen ‘noodverbanden’ die het aanbod varkensvlees tijdelijk kunnen verminderen.
De verwachting dat de maatregelen snel kunnen worden geïmplementeerd en kunnen leiden tot een betere prijs, zijn niet hoog gespannen. De vakgroep spreekt van een complex traject met binnen de EU uiteenlopende belangen.

Meer sturing

In de komende weken bespreekt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de kwestie met het Centraal Orgaan Vleessector (COV). ‘We moeten proberen met elkaar anders te gaan kijken naar de varkensstromen. Waar het eigenlijk om gaat is dat er in Europa meer sturing komt op het aanbod.’
Douma geeft aan dat met de oprichting van de POV daarvoor een eerste aanzet is gegeven. Het ideale plaatje voor hem is een sterke Europese producentenorganisatie die gaat werken met modellen van vraaggestuurde productie van varkensvlees, waarbij het collectief van Europese varkenshouders feitelijk de marge op hun bedrijven bepaalt.
‘Als voorbeeld zie je integraties daarop anticiperen. Wij zullen ons eigen model moeten ontwikkelen, waarbij individueel ondernemerschap verbonden is aan een collectief zodat er aanbodsturing op de markten kan ontstaan.’

Gevangen in systematiek

‘We zitten nu gevangen in een marktsystematiek waar we geen invloed op hebben. Alle maatregelen op het gebied van milieu en welzijn zetten ons op een kostennadeel van 20 cent per kilo vlees ten opzichte van onze Europese collega’s. Dat kunnen we maar beperkt weer uit de markt terugverdienen.’
Dat moet anders, is het standpunt van de LTO Varkenshouderij.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer