The Greenery vindt de schwung terug

Bij afzetorganisatie The Greenery heerst weer een positieve stemming, voor het eerst na jaren van krimp en reorganisatie. De focus op de retailstrategie begint zijn vruchten af te werpen, volgens het bedrijf.

Koen van Wijk‘Voor het eerst in jaren ben ik gebeld door telers die zich bij ons willen aansluiten’, vertelt Leon Duijvesteijn, sourcing manager vruchtgroenten van The Greenery. ‘Ook voeren we acquisitiegesprekken met telers van onder meer paprika en trostomaten.’
The Greenery groeit weer, vooral aan de klantenkant, zegt zijn collega Gerard van Loon, sourcing manager fruit. ‘Doordat onze vaste retailklanten zoals Jumbo groeien, hebben wij meer productvolume nodig. Daarom moeten we bijkopen en zoeken we naar extra volume van aangesloten telers.’
The Greenery heeft begin 2014 de focus gelegd op de Europese retailmarkt, waaronder Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De strategie is om in deze markten verder te groeien door meer ketensamenwerking met retailers.
Daarbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van de gekwalificeerde sorteer- en verpakkingsfaciliteiten bij de aangesloten telers, de zogenaamde Leveranciers Voorraad Locaties (LVL). Van hieruit gaan de producten direct van het teeltbedrijf naar het distributiecentrum van de klant. Dit ‘aftuin verladen’ zit in de lift, waardoor minder eigen logistieke locaties en faciliteiten nodig zijn.

Bijkopen

De sourcing managers Van Loon (fruit), Duijvesteijn (vruchtgroenten) en Nanne van Baar (vollegrond) merken dit seizoen duidelijk dat de nieuwe strategie begint te werken. Om te voldoen aan de vraag van de vaste afnemers moet The Greenery zowel incidenteel als structureel steeds meer bijkopen.
Ze constateren verheugd dat de ‘nieuwe Greenery’, waar het versconcern graag heen wil, nu daadwerkelijk van de grond komt na de pijnlijke fase van reorganiseren en het jarenlang incasseren van ledenverlies. Het aantal eigen locaties is teruggebracht tot slechts drie, Barendrecht, Breda en Bleiswijk.
Zowel in Barendrecht en Breda wordt de locatie via nieuwbouw uitgebreid, in samenwerking met vastgoedbelegger WDP, dat dit voorjaar eigenaar werd van de grond.
‘We hebben diverse zaken weer onder controle en zien ook dat er weer een positieve flow is bij onze leden. Dat positievere beeld straalt ook op ons af tijdens gesprekken met potentiële nieuwe leden en klanten. Aan de andere kant is het voor telers die zijn vertrokken moeilijk om de stap terug te zetten’, volgens Duijvesteijn en Van Loon.
Om te groeien trekt de afzetorganisatie liever nieuwe leden aan dan dat zij de markt op moet om product bij te kopen. Van Loon: ‘Daarmee weet je niet altijd waar je aan toe bent. Aangesloten telers geven zekerheid.’
Telers die passen in de strategie en een duurzame relatie met retailklanten kunnen waarmaken, zijn welkom, volgens de managers. ‘We willen op lange termijn scoren en kijken niet zozeer naar het kortetermijnresultaat’, zegt Van Baar.
Om dit te realiseren werkt The Greenery mede met ‘dedicated telers’, die direct gekoppeld zijn aan een eindklant. Het voordeel is dat klant en teler dan direct zaken doen met de bron.

Voorraadlocaties

De drie managers schrijven de verbeterende situatie vooral toe aan de inzet van Leveranciers Voorraad Locaties (LVL), verfijnde oogstprognoses en het recent geïmplementeerde softwaresysteem SAP. Met dit laatste is onder meer de voorraad door de hele logistieke keten optimaal te volgen, ook de producten bij de LVL’s.
‘De producten op deze telerslocaties maken ook deel uit van het voorraadsysteem van The Greenery. Deze producten kunnen we dus op elke gewenste manier op de markt brengen, ook via de elektronische veilingklok’, legt Duijvesteijn uit.
Voor telers met een LVL vraagt dit wel een administratieve inspanning want ze moeten kwaliteit en omvang van de voorraad voortdurend registreren.
Daarnaast zijn ook de voorraadprognoses steeds verder verfijnd. ‘Hoe scherper de prognoses, hoe optimaler het verkoopresultaat.’ In vruchtgroenten gebruikt The Greenery onder meer zettingscijfers om de oogst te voorspellen. In de unit fruit wordt de laatste jaren gewerkt met een agronomist, die helpt met betrouwbare aanvoerprognoses.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer