GroenLinks: melkvee extensiveren

Het huidige beleid van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) is funest voor de weidevogel, stelt Groen Links. ‘De melkveehouderij moet verregaand worden geëxtensiveerd’, stelt Rik Grashoff van GroenLinks.

Pieter StokkermansGrashoff signaleert dat al na drie maanden het aantal weidevogels flink is afgenomen door afschaffen van het melkquotum. Doordat boeren meer koeien houden is de weide minder aantrekkelijk voor vogels om te broeden of voedsel te vinden.
GroenLinks vindt dat er snel een einde moet komen aan deze ontwikkeling. Grashoff: ‘De toename van koeien en afname van weidevogels hangt direct samen met het melkveebeleid van Dijksma. Dat is te veel gericht op het mestplafond en geeft boeren te veel ruimte om meer vee te houden. Ik wil dat ze meer aandacht besteedt aan de gevolgen van het landbouwbeleid voor de biodiversiteit. Als we willen blijven genieten van een grutto of kiekendief in de wei, dan zullen we moeten ingrijpen.’
Eerder is een motie van GroenLinks met de PvdA in de Tweede Kamer aangenomen, die het kabinet vraagt om te werken aan een landelijk programma ter bescherming van de weidevogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer