De Dommel wil beweging

Waterschap De Dommel en de boeren zijn beide gebaat bij een goed functionerend watersysteem. Bovendien hebben ze elkaar in toenemende mate nodig, vinden drie agrarische waterschapsbestuurders.

Veel boeren hebben het waterschap nodig voor een goede bedrijfsvoering, zoveel is duidelijk. ‘Maar omgekeerd geldt ook’, vervolgt hij. ‘Boeren hebben een belangrijke sleutel in handen bij het komen tot een in alle opzichten houdbaar en betaalbaar watersysteem.’
In het waterbeheerplan van De Dommel wordt de boer nadrukkelijk aangesproken als partner van de waterbeheerder. ‘Boeren kunnen namelijk ontzettend veel doen, voor henzelf en het hele beheersgebied’, reageert Martijn Tholen.
De Dommel staat continu open voor ideeën, initiatieven en projecten van individuele boeren of samenwerkingsverbanden op gebiedsniveau. ‘Ondernemers spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in het vasthouden van water. Dat kan vaak prima zonder grote, kostbare ingrepen in het watersysteem’, vult Tholen aan.
Huijbers knikt instemmend. ‘In De Dommel hebben we weinig mogelijkheden om water aan te voeren, hooguit een beetje uit het Wilhelminakanaal en België. En dus is het extra belangrijk dat boeren zorgvuldig omspringen met water. Hoe zuiniger hoe meer draagvlak voor het verruimde beregeningsbeleid dat in delen van ons gebied van kracht is.’
De waterschapsbestuurders hebben korte lijntjes met de ZLTO-afdelingen en bezoeken ze ook regelmatig. Peter van Iersel: ‘Vooral de portefeuillehouders Water vervullen een belangrijke rol, die hebben vaak een prima overzicht.’ Volgens Tholen hoeft de contactpersoon niet eens een bestuurder te zijn. ‘Als het maar iemand is met een hart voor water.’
De ervaring van de drie bestuurders is dat de ene ZLTO-afdeling de andere niet is. In het ene gebied is meer activiteit dan in het andere. ‘Wat je eigenlijk nodig hebt is een paar gangmakers, mensen die het anders durven te doen en de rest meekrijgen’, zegt Huijbers.
Een belangrijke uitdaging voor De Dommel, en dus ook voor de bestuurders, is het ‘in beweging’ krijgen van de boeren. Tholen heeft zelf aan den lijve ondervonden wat de kracht is van een project als Schoon Water Brabant. ‘Als boer kun je een mooie bijdrage leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit, maar er is ook bedrijfsvoordeel te halen.
‘Het is de kunst om te laten zien dat er ook winst te behalen valt door boeren die schoner werken of organische stof in hun bodem behouden. Dat is in het belang van de ondernemer en het waterschap’, klinkt het enthousiast.

Verbindingsofficier

Behalve de bestuurders, treden ook medewerkers van De Dommel actief in contact met boeren en tuinders. De naam Rob van Veen valt, ‘de verbindingsofficier met de boeren’, weet Van Iersel. Onder het motto ‘De Boer op’ zoekt en bezoekt hij samen met anderen van het waterschap regelmatig boeren en tuinders. ‘Vaak met succes’, klinkt het.
Boeren die de goede dingen voor het water doen is één, dat overbrengen naar het waterschapshuis is minstens zo belangrijk. Inmiddels is de nodige ervaring opgedaan met ambtenaren die boeren bezoeken. ‘Zo brengen we ze een beetje landbouwkennis bij’, vertelt Van Iersel. ‘Maar het werkt wel. De reacties die we krijgen zijn positief. Veel mensen hier op kantoor, hebben weinig agrarische kennis. En als ze dan bij een boer zijn, reageren ze verbaasd op al het moois dat boeren laten zien en de kennis waarover ze beschikken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer