Brabant%3A+verplaatsen+beregeningsput+mag
Nieuws
© zlto

Brabant: verplaatsen beregeningsput mag

In grote delen van Brabant waar het verplaatsen van beregeningsputten niet mogelijk leek, mag dat nu toch; onder voorwaarden.

Dat valt op te maken uit de Keur van de waterschappen De Dommel, Brabantse Delta en Aa en Maas die sinds deze week van kracht is.

Afwaartse beweging

Wel geldt altijd als voorwaarde dat sprake is van een ‘afwaartse beweging’. Dat houdt in dat een boer een bestaande vergunde put mag verplaatsen, mits de nieuwe locatie verder van een kwetsbaar natuurgebied ligt.

De ruimte ontstaat bijvoorbeeld als een ondernemer een beregeningsput op een perceel dichtbij natuur heeft, maar hem liever op een ander perceel wil. Die verplaatsing is nu onder voorwaarden dus toegestaan.

Andere boer

Ook is het mogelijk om een put van een andere ondernemer te verplaatsen, bijvoorbeeld van een stoppende collega. Een boer moet de bewuste put dan eerst op zijn naam zetten, waarna hij hem kan verplaatsen.

Ook een vergunde put die nu in een natuurgebied ligt, mag daaruit worden verplaatst. Overigens moeten boeren in alle gevallen beschikken over een geldig bedrijfswaterplan.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer