De+Dommel+wil+boer+in+beweging+krijgen
Nieuws
© ZLTO Douwe Korting

De Dommel wil boer in beweging krijgen

Waterschap De Dommel en de boeren zijn beide gebaat bij een goed functionerend watersysteem. Bovendien hebben ze elkaar in toenemende mate nodig, vinden drie agrarische bestuurders van het waterschap.

Volgens Martijn Tholen, Lex Huijbers en Peter van Iersel hebben boeren het waterschap nodig voor een goede bedrijfsvoering, zoveel is duidelijk. ‘Maar omgekeerd geldt ook’, vindt Lex Huijbers.

‘Boeren hebben een belangrijke sleutel in handen bij het tot stand komen van een in alle opzichten houdbaar en betaalbaar watersysteem.’

Boer als partner

In het waterbeheerplan van De Dommel wordt de boer nadrukkelijk aangesproken als partner van de waterbeheerder. ‘Boeren kunnen namelijk ontzettend veel doen, voor henzelf en het hele beheersgebied’, reageert Martijn Tholen.

Zo spelen ondernemers een belangrijke rol in het vasthouden van water. Dat kan vaak prima zonder grote, kostbare ingrepen in het watersysteem.

Beweging

Een belangrijke uitdaging voor De Dommel, en dus ook voor de bestuurders, is het ‘in beweging’ krijgen van de boeren. Tholen heeft zelf aan den lijve ondervonden wat de kracht is van een project als Schoon Water Brabant.

‘Als boer kun je een mooie bijdrage leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit, maar er is ook bedrijfsvoordeel te halen.'

Verbindingsofficier

Behalve de bestuurders treden ook medewerkers van De Dommel actief in contact met boeren en tuinders. 'Rob van Veen is de verbindingsofficier met de boeren’, weet Van Iersel.

Onder het motto ‘De Boer op’ zoekt en bezoekt Van Veen samen met anderen van het waterschap regelmatig boeren en tuinders. ‘Vaak met succes.’

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer