Goedkoper scheiden nitraat

Scheiding van nitraat en fosfaat uit het lozingswater kan goedkoper met de Nitrate Recovery Unit.


Dat blijkt uit proeven bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. ‘De meetresultaten zijn positief’, melden de onderzoekers.
Wanneer drainwater van een tomatenteelt met 15 tot 25 mmol per liter nitraat wordt bezuiverd, blijkt na behandeling het nitraatgehalte te zijn gezakt tot minder dan 0,1 mmol per liter. Met dit systeem kan een teler doorgaan met zijn huidige werkwijze doordat hij water kan lozen dat aan de normen voldoet en geen ophoping van natrium in het gietwater heeft, zegt Wageningen UR Glastuinbouw.
Volgens de onderzoekers ligt de terugverdientijd van zo’n zuiveringsunit voor nitraat bij een glastuinbouwbedrijf dat phalaenopsis teelt tussen drie en zeven jaar, afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt geloosd. Dit najaar wordt een Nitrate Recovery Unit geplaatst bij een phalaenopsisteler om te kijken hoe de installatie zich in de praktijk bewijst.

Zuiveringsmethode

In de unit gaat het water door een actief koolstoffilter om de resten van gewasbeschermingsmiddelen eruit te halen. Dan gaat het water door een zandfilter, en vervolgens bindt een ionselectief hars het nitraat.
Wanneer het hars met nitraat is verzadigd, vindt terugwinning met kaliumchloride plaats. Het nitraat bindt aan het kaliumion, waardoor een meststof ontstaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer