%27Te+weinig+kennis+bij+telers+over+emissie%27
Nieuws
© eigen foto

'Te weinig kennis bij telers over emissie'

De kennis op het gebied van het beperken van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen is bij boeren in Nederland niet op het gewenste niveau.

Ze onderschatten diverse emissieroutes en zijn niet altijd op de hoogte van de laatste innovaties.

Dat blijkt uit een enquête van de studenten Bart Kellenaers en Emiel Kusters van HAS Hogeschool in Den Bosch.

Slecht bekend

Voor Bayer CropScience hebben ze gekeken wat de afgelopen vijftien jaar het effect is geweest van innovaties en maatregelen op het gebied van emissiebeperking.

Daaruit komt naar voren dat veel technieken die de emissie beperken slecht bekend zijn en/of maar beperkt worden gebruikt. Sommige routes hebben bij driftreductie nog te weinig aandacht gekregen.

‘Neem bijvoorbeeld de afspoeling’, zegt Kusters. ‘Tijdens hevige regenbuien graven boeren greppels om het water van het land te laten lopen. Logisch. Gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen spoelen echter mee te sloot in.’

Puntemissie

Vooral op het erf moet nog veel gebeuren, zo werd duidelijk. ‘Met name alle activiteiten rondom het vullen en reinigen van de spuit veroorzaken veel puntemissies’, zegt Kellenaers.

De agrariërs zijn wel bereid om in emissiebeperking te investeren, maar hebben behoefte aan meer informatie over de beschikbare technieken.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer