Na duizend uur is daar ProfitSchaap

Met trots en enige spanning hebben Jeljer Wynia en Berdien van Everdingen uitgekeken naar de introductie van ProfitSchaap. Naar schatting duizend uur aan voorbereiding hebben beide bestuurders van LTO-vakgroep Schapenhouderij in de realisatie van het kwaliteitssysteem voor de sector zitten.

Het officiële startschot voor ProfitSchaap viel maandag op het verzamelcentrum in Leeuwarden. ‘Het is de stap van papier naar praktijk. Dat vind ik enorm spannend’, vertelt ZLTO-bestuurslid Berdien van Everdingen.
Volgens haar lag de wens om een vrijwillig kwaliteitssysteem op te zetten er al tien jaar. Het wegvallen van het QLL-systeem en daarmee ook de tweede verzamelslag vormde een belangrijke aanleiding voor ProfitSchaap. ‘Dat raakte de schapenhouders rechtstreeks in de portemonnee’, zegt Van Everdingen.
Tegelijkertijd werkte de vakgroep aan de vertaalslag van de hygiënecode naar een praktische checklist voor op het bedrijf. ‘Dat was het vertalen van stijve juridische taal naar gewoon Nederlands’, legt Wynia uit. De hygiënecode vormt de basis voor de eerste module voor de schapenhouders in ProfitSchaap.
Bij het opzetten van het kwaliteitssysteem heeft de vakgroep altijd voor ogen gehad dat het voordeel moet opleveren voor schapenhouders. ProfitSchaap maakt bijvoorbeeld de tweede verzamelslag – met de weidelammermodule – mogelijk. Door deelname kan een boer een hogere prijs of een beter rendement uit zijn bedrijf halen. ‘We proberen de boer te faciliteren met dit systeem, zodat hij schapenhouder kan blijven en niet ten onder gaat aan allerlei zaken eromheen’, geeft Van Everdingen aan.
Als voorbeeld noemt Wynia het zelf mogen vaccineren. ‘Nu moet een dierenarts dat doen. Ons streven is dat je dat zelf mag doen als je deelnemer bent van ProfitSchaap. Voor de schapenhouder speelt een kostenreductie en als preventieve maatregel zorgt zelf vaccineren voor terugdringing van het antibioticagebruik.’

Twee sporen

Het op poten zetten van ProfitSchaap kende twee sporen. Enerzijds hadden de bestuursleden bijna maandelijks overleg met het ministerie van Economische Zaken of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ‘Dat waren intensieve sessies’, zegt Van Everdingen. ‘Wij zijn de eerste en enige sector die het zelf oppakt. Wij merkten bij de overleggen met de NVWA dat dat enorm gewaardeerd werd.’
Het andere spoor ging over het creëren van draagvlak onder leden én niet-leden. ‘Stel dat een klein gedeelte van de schapenhouders hier maar voor openstaat, dan gaat het fout. Dat afbreukrisico zat erin’, stelt Van Everdingen. ‘LTO-leden krijgen korting bij ProfitSchaap’, benadrukt Wynia.
Met ledenbijeenkomsten, workshops en nieuwsbrieven worden leden bij het proces betrokken. De insteek is dat de deelnemers van ProfitSchaap met elkaar bepalen welke modules in het systeem komen.
Wynia begrijpt wel dat de sommige schapenhouders afwachtend zijn. ‘De wetgeving rond bijvoorbeeld dierenwelzijn wordt elk jaar strakker. Wij zijn hier al een paar jaar mee bezig. Als bestuurder zie je dat eerder aankomen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer