Gerstobrood+als+regionale+specialiteit
Nieuws
© @Broodkrant

Gerstobrood als regionale specialiteit

Diverse partijen, waaronder LLTB-Arvalis, lanceren in gemeente Eijsden-Margraten Gerstobrood. Samen bouwen ze daarmee aan een regionale graanketen.


In de Romeinse tijd vormde de vruchtbare Zuid-Limburgse lössgrond de voedingsbodem voor de vele legioenen die in de wijde omtrek waren gelegerd.

Zo ver het oog reikte, bedekten wuivende graanvelden het heuvellandschap. Met steun van gemeente Eijsden-Margraten ligt er nu een plan om die tijd te doen herleven.

Economische haalbaarheid

Doel van het project is de economische haalbaarheid te onderzoeken van een nieuwe keten voor graanproducten op het Plateau van Margraten.

Naast de LLTB-Arvalis zijn onder meer de gemeente, Spelt BV, Pasta Pura en Maastricht University bij het project betrokken.

Proefbakken

Deze projectpartners onderzoeken, testen en proefbakken al enkele jaren. Het eerste Gerstobrood ligt inmiddels bij regionale bakkerijen Voncken, Paulissen Bakkerijen, Aroma en Strijthagen in de schappen.

Het meest recent ingezaaide proefveld van gerst in Margraten van bijna 12 hectare staat op het punt om te worden geoogst.

Lokale graansoorten

Uiteindelijk mikken de partners op regionale brood- en pastaproducten met verschillende lokale graansoorten als gerst, rogge, haver en spelt als ingrediënten.

'Gerstobrood is een echt kwaliteitsproduct met een onderscheidende smaak', vertelt bakker Paulissen.

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer