Ganzen+op+menu+in+Groene+Hart
Nieuws
© Streekfonds Utrechtse Waarden

Ganzen op menu in Groene Hart

Negen 'betere' restaurants in het Groene Hart hebben vanaf volgende week allerlei gerechten van ganzen op het menu staan. Tot zondag 20 juli is het 'Gans de Zomer', ook wel Oie d' Ete' of 'Summergoose'.

Zeven koks gaven maandag de aftrap voor de 'week van de gans' dat is georganiseerd door het Streekfonds Utrechtse Waarden. Zij presenteerden een aantal ganzengerechten aan onder meer burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater.

Van jonge zonerganzen maakten zij onder meer voorgerechten, toast, de filet, gerookte borst en spiezen en kroketjes.

Natuursucces

Het Streekfonds ziet dit als een goede manier om 'het bestrijden van een plaag' om te denken naar 'oogst uit de natuur'.

De zomergans doet het erg goed Nederland en dat te bedenken dat ze 25 jaar geleden hier nauwelijks waren', stelt Klaas-Hemke van Meekeren van het Streekfonds. 'In de natte natuurgebieden en op het voedselrijke boerenland vinden zij veiligheid en goed eten. Dat zorgt voor heel veel jonge pullen, ganzenjongen.'

Het Streekfonds de Utrechtse Waarden spreekt liever van een natuursucces dan een plaag. 'En van een succes mag je oogsten. De jonge zomergans is een beter leven product van 4, 5 maanden oud uit de polders en uiterwaarden van onze rivieren. Jonge gans wordt speciaal door de poelier geselecteerd, waardoor het echte malse vlees bij de restaurants komt', aldus Van Meekeren.

Restaurants

De restaurants die volgende week gans op het menu hebben staan zijn:

De Schans - Montfoort
De Watergeus - Noorden
Arsenaal van Rossum - Woerden
De Nieuwe Polderkeuken - Stolwijk
Bij Petrus - Woerden
Dorpshuis XXL - Benschop
Bij Mette - Linschoten
Le Bon Apart - Gorinchem
Perron - Nieuwerkerk aan de IJssel
Gasterij de Toren - Benschop

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer