SP+en+PvdD+tegen+vergassen+gans+in+NH
Nieuws
© Arno de Snoo

SP en PvdD tegen vergassen gans in NH

De Noord-Hollandse fracties van de SP en Partij voor de Dieren willen dat provincie Noord-Holland diervriendelijke methoden toepast om ganzen te verjagen of te weren in plaats van ze te doden met koolstofdioxide.

Dat stellen Bram van Liere (PvdD) en Anne de Groot (SP) in vragen aan Gedeputeerde Staten. Provincies Noord-Holland en Utrecht hebben het bedrijf Duke Faunabeheer gevraagd 15.000 á 20.000 ganzen te doden nu de Europese Commissie het gebruik van CO2 toestaat.

Ganzen mogen vanaf 1 juni worden vergast als er sprake is van landbouwschade. Dit mocht tot voor kort alleen in een gebied tot 20 kilometer rond Schiphol.

Maïsolie op eieren

De SP en PvdD vragen zich af of het massaal doden van ganzen noodzakelijk is en wijzen op 'diervriendelijker methoden om ganzen te weren of te verjagen'. Daarbij halen de politici het voorbeeld uit 2006 in Zaanstad aan, waarbij ganzeneieren werden behandeld met maïsolie.

'Uiteindelijk moeten we bereiken dat in de hele provincie Noord-Holland diervriendelijk ganzenbeleid wordt gevoerd. Dus niet meer schieten en vergassen, maar nestbeheer door boeren en natuurorganisaties', aldus de SP.

Gelukkiger bevolking

Ook stelt de SP dat de inwoners van Noord-Holland 'beslist gelukkiger' worden van diervriendelijke methoden. 'Zij hoeven niet telkens meer te schrikken van het schieten van de jagers en de verontrustende taferelen die Duke Faunabeheer ze voorschotelt.'

'Dit zal leiden tot een grotere populariteit van de provincie Noord- Holland, die dan in plaats van boze protesten een dikke pluim van de inwoners krijgt', aldus de SP.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer