Nauwelijks+suzuki%2Dvlieg+in+Vlaamse+aardbei
Nieuws
© Wageningen UR

Nauwelijks suzuki-vlieg in Vlaamse aardbei

In een monitoringsproject bij dertien aardbeitelers door Proefcentrum Hoogstraten België zijn nog geen suzuki-fruitvliegjes geteld. Andere soorten fruitvliegen werden wel aangetroffen.

In de weken 25, 26 en 27 zijn nul suzuki-fruitvliegen (Drosophila suzukii) geteld op de monitorlocaties in de Noorderkempen. Ook door PC fruit in Belgisch Limburg en onderzoeksbureau Inagro in West- Vlaanderen zijn geen suzuki-fruitvliegjes aangetroffen.

'Tijdens de recente bezoeken van onze voorlichters aan zo'n tweehonderd aardbeientelers is slechts een keer aantasting door suzuki-fruitvliegen waargenomen in het einde van de teelt', vertelt Katrijn Stoffels van Proefcentrum Hoogstraten.

Kersenteelt

Dat zegt niet alles, omdat het geen gerichte monitoring betreft, verduidelijkt Stoffels. 'Buiten deze resultaten zijn er wel problemen met suzuki-fruitvliegen in de kersenteelt. Dat betreft meestal verouderde en slecht onderhouden hoogstamboomgaarden.'

De monitoring van de suzuki-fruitvlieg wordt uitgevoerd met behulp van zelfgemaakte doorzichtige monitoringsvallen. de gebruikte lokstof is appelciderazijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer