Gaasdoek moet suzuki-fruitvlieg intomen

De suzuki-fruitvlieg is door het zachte weer de hele winter actief gebleven. Om snelle populatieopbouw in de fruitteelt te voorkomen, hebben telers mede de hoop gevestigd op gaasdoek.


Gaasdoek+moet+suzuki%2Dfruitvlieg+intomen
© Vlaming BV

PPO Randwijk testte onlangs alle vijftien soorten insectengaas die op de markt zijn.

'Bepalend voor een effectief gaasdoek is de maasgrootte. Mazen van zo'n 1 vierkante millimeter zijn de maximale grens om de fruitvlieg tegen te houden', vertelt onderzoeker Herman Helsen van PPO Randwijk.

Doorluchtbaarheid

Telers willen een zo'n groot mogelijke maas aanhouden, geeft Helsen aan. 'Bij kleinere mazen vangt het doek meer wind en houdt het meer licht tegen. Ook een goede doorluchtbaarheid is van belang voor de teelt.'

Een aanbieder van gaasdoek tegen de suzuki-fruitvlieg is agrarische handelsonderneming Vlamings uit Steenbergen, die samen met producent Howitec een variant van het Ornata Air Plus net ontwikkelde om de fruitvlieg te weren.

Kersentelers

Het gaasdoek heeft een maasgrootte van 0,77 bij 1,02 millimeter en is daarmee niet te grof of te fijn, verklaart adviseur Heino van Doornspeek van Vlamings.

'De maatvoering sluit goed aan bij de uitkomsten van PPO Randwijk. We starten deze maand met de eerste leveringen. Er is vooral veel interesse onder kersentelers. Die hebben minder alternatieven.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer