Meer waarde uit bietenpulp

Wageningen UR start samen met Cosun een project met als doel meer waarde te halen uit suikerbietenpulp.

Het gaat om het grootschalige Europese project Pulp2Value, waaraan tien bedrijven uit binnen- en buitenland meedoen.
Bietenpulp is rijk aan cellulose en speciale koolhydraten. Na bioraffinage en verdere conversie is dit in te zetten in hoogwaardige toepassingen zoals wasmiddelen, verven en coatings, composietmaterialen en hoogwaardige plastics.
‘Het doel is om een flink hogere waarde te realiseren uit suikerbietenpulp, zo’n twintig tot vijftig keer de huidige waarde. We denken zo’n 65 procent van de pulp te kunnen verwaarden’, zegt Jacco van Haveren van Wageningen UR.
Cosun produceert momenteel jaarlijks zo’n 1 miljoen ton aan suikerbietenpulp als zijstroom van de suikerproductie. In Europees verband gaat het jaarlijks om zo’n 20 miljoen ton aan suikerbietenpulp.
Wageningen UR schat in op basis van modelberekeningen dat het areaal suikerbieten, met het wegvallen van het suikerquotum in 2017, met 10 procent kan toenemen in Europa en met 14 procent in Nederland. Het gaat dus om een groot potentieel.
Het project is één van de twee Europese projecten die door het Europese Biobased Industries Consortium worden ondersteund. Het project is 1 juli van start gegaan en ontvangt ruim 6 miljoen euro subsidie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer