Gek genoeg?

Een stafmedewerker van FrieslandCampina aan de lijn: ‘Carel, kun je mij vertellen hoeveel sectorgeld er verdwijnt in die drijvende koeientuin van jou?’ ‘Hoezo?’ ‘Een van onze leden wil dat weten. Hij vindt het onbegrijpelijk dat we bij deze lage melkprijs geld in dit soort flauwekul stoppen.’
Steve Jobs zei in een spotje in 1997: ‘The ones who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.’ En vervolgens zie je de portretten van Mahatma Gandhi, Albert Einstein, John Lennon, Pablo Picasso, Richard Branson en anderen. Allemaal ‘crazy enough’ en allemaal ‘worldchangers’. Steve Jobs paste zelf natuurlijk ook prima in dit rijtje. De nieuwe Steve Jobs heet Elon Musk. Hij veranderde met PayPal de betaalwereld, met SpaceX de ruimtevaartwereld en de komende jaren met Tesla de automobielwereld.
Zijn wij ‘crazy enough’ om onze wereld te veranderen? Zeker. Enkele docenten uit Oenkerk waren midden jaren ‘80 wereldvreemd genoeg om te denken dat een robot een koe kon melken. Ik zie ze nog prutsen in een schuurtje op het terrein van Vicon.
Vandaag kwam ik op De Marke de gepensioneerde loonwerker Jan Eugelink tegen. Hij was begin jaren ‘90, met ons, gek genoeg om te denken dat je met één maïshakselaar twee producten tegelijk kon maken. Uit de ene pijp kwamen gehakselde kolven en uit de andere gehakselde stengels. Of dit ooit nog de melkveewereld gaat veranderen?
Ook een beetje crazy is een andere loonwerker die ik trof op De Marke. Hij kan mest raffineren tot compost met 0 procent fosfaat en een stikstof/fosfaat-poeder. Dat zou écht veel veranderen.
Elke sector heeft dit soort briljante mafkezen nodig. Zonder hen komen we niet verder. Zij steken hun nek uit, nemen risico’s en doen waar niemand in gelooft. Dat geldt ook voor de ondernemers waarmee wij negen jaar geleden met grasraffinage begonnen. Maar, let op, dat wordt nog een echte ‘gamechanger’. En dat geldt zeker voor de (enige echte) Koeientuin die we dit najaar officieel openen bij Bomers in Groenlo.
Of dat ook geldt voor de drijvende variant in de Rotterdamse haven? Dat weet bijna niemand. Voorlopig moet iedereen er vooral hard om lachen. Maar hij gaat er komen. Want we hebben de financiering rond. En, o ja, daarvan bestaat nog geen 5 procent uit sector-eurootjes.

Carel de Vries

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer