Proefpercelen ‘Maïsteelt op blijvend grasland’ ingezaaid

De proefpercelen voor het waardenetwerk ‘Maïsteelt op blijvend grasland’ zijn eind mei ingezaaid bij Har Meuwissen in Maria-Hoop en Frits Geraets in Kelpen. Naast de maïsteelt op blijvend grasland zijn bij deze twee bedrijven proefpercelen voor maïsteelt in stroken aangelegd.

Maïsteelt op blijvend grasland is een afgeleide teeltmethode van maïsteelt in stroken. Maïsteelt in stroken is een methode om maïs te telen na grasland zonder het grasland te scheuren. De maïs wordt ingezaaid met een rijenfrees in doodgespoten grasland. Na de oogst van de maïs wordt opnieuw gras ingezaaid. Het gras wordt doodgespoten omdat het gras sneller groeit dan de maïsplant en de plant anders overwoekert.
‘Met het experiment ‘Maïsteelt op blijvend grasland’ willen we een stap verder gaan’, zegt projectleider Arend Jan Cuperus van Arvalis. ‘We willen het grasland niet doodspuiten, maar de groei van het grasland tijdelijk stilleggen.’
Het voordeel van remmen in plaats van doden is dat na de maïsoogst de graszode grotendeels intact is. Na eventuele doorzaai is het hierdoor mogelijk om in het najaar nog een extra snede gras te oogsten.
Melkveehouders zijn door de derogatie genoodzaakt om veel grasland te telen. Dit heeft als gevolg dat er zetmeel uit ruwvoer en/of bijproducten aangekocht moet worden. Als we het mogelijk maken om maïs op blijvend grasland te telen, kan naast gras ook maïs van dezelfde hectare worden geoogst. Dit heeft als voordeel dat er naast een hogere opbrengst per hectare, minder nitraat uitspoelt bij mineralisatie en er minder structuurbederf is.
De proefpercelen zijn aangelegd in het kader van het waardenetwerk ‘Maïsteelt op blijvend grasland’. Arvalis voert dit netwerk uit in opdracht van provincie Limburg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer