Politieke chaos import gg-product

De Europese discussie over de handel en import in genetisch gemodificeerde gewassen loopt uit op een politieke chaos. Voor Nederland staat er veel op het spel.

Arno de SnooLidstaten moeten zelf kunnen besluiten of ze producten en veevoer gemaakt met genetisch gemodificeerde gewassen buiten de grens willen houden. Met dit voorstel kwam de Europese Commissie afgelopen april.
Eerder waren lidstaten en de Commissie, na jaren van slepend overleg, al overeengekomen dat de teelt van gg-gewassen op nationaal niveau geregeld mag worden.
Maar door het voorstel van de Europese Commissie is ook de import en handel in gg-producten onderdeel van de discussie geworden. Belangrijk verschil in dit voorstel is dat landen bijvoorbeeld gg-veevoer mogen weigeren met andere argumenten dan milieu en voedselveiligheid.

Dwingen

Het voorstel van de Commissie lijkt bedoeld om de lidstaten tot een keuze te dwingen. De Commissie vindt dat lidstaten een eenduidig standpunt moeten hebben over de handel en import van gg-producten. Een standpunt geldt voor de gehele Europese Unie. Maar daar komen de lidstaten niet uit.
De Litouwse Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis voor Gezondheid en Voedselveiligheid zegt dat lidstaten hypocriet zijn. ‘Zij nemen geen standpunt in over de gg-import van veevoer, maar laten hun boeren wel gebruikmaken van producten waar genetisch gemodificeerde grondstoffen in zijn verwerkt.’
Nederland is tegen het voorstel van de Commissie op nationaal niveau. Nederland is tenslotte een grote gebruiker en doorvoerhaven van grondstoffen van gg-gewassen.
De landbouw en handel in Nederland stuiten op een onwerkbaar voorstel, vindt Annie Schreijer, Europarlementariër namens het CDA. ‘Dit hele idee is strijdig met de Europese interne markt en een gelijk speelveld, waar Europa juist jaren aan heeft gewerkt.’
LTO Nederland vreest dat het voorstel grote economische gevolgen zal hebben voor de Nederlandse veehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer