‘Niet meer koeien, wel mest aanvoeren’

Gerben van Beekhuizen uit Sint Jansklooster heeft met vijftig koeien op 39 hectare grond een extensief bedrijf. Hij mag mest aanvoeren. Door eventuele invoering van dierrechten of fosfaatrechten, kan hij zijn bedrijf wellicht niet uitbreiden.

%E2%80%98Niet+meer+koeien%2C+wel+mest+aanvoeren%E2%80%99
© FRENSJANSEN

‘Het recht om te ondernemen moet je verdienen. Ik doe dit door goed met de bodem en de omgeving om te gaan. Zo heb ik ooit krachtvoervervangers geteeld. De laatste jaren ben ik scherp op ruwvoeropbrengst. Ik bemest op maat en pas bij maïs drijfmest in de rij toe. Ook de omgeving krijgt aandacht. Zo doe ik aan weidevogelbeheer en houd ik landschapselementen in stand.
‘De stallen zijn wel wat gedateerd. We zijn nu zes jaar bezig met de benodigde vergunningen voor een nieuwe stal. Dat kwam mede door de milieubeschermingswet, maar ook doordat een buurtbewoner het niet eens was met de plannen. Met een beetje geluk kan na de bouwvak de schop in de grond voor een stal van tachtig melkkoeien.
‘Ik heb een mooi eenmansbedrijf, waarbij ik de mest prima op mijn eigen land kwijt kan. Natuurlijk is de uitwerking van de plannen rond het verlagen van de fosfaatproductie nog niet rond. Maar als ik door beperkende maatregelen niet meer dan vijftig melkkoeien mag houden, wordt het lastig om de financiering te krijgen en moet ik waarschijnlijk de tent sluiten.
‘Iemand die de mest op het eigen bedrijf kwijt kan, mag niet groeien omdat anderen te veel mest produceren. Dit is gewoon onrechtvaardig! Van mij mogen collega’s best groeien, zolang ze die mest op een verantwoorde manier afzetten. Er is toch sprake van marktwerking. Mocht die afzet niet lukken, dan zie ik dat als een ondernemersrisico.
‘Ik kan me voorstellen dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) bang is om de derogatie te verliezen. Het is echter niet reëel om dan uit te gaan van rechten en een referentieperiode. Ik verwacht dat de hele discussie over dierrechten of fosfaatrechten overbodig is. Binnen de melkveewet is grondgebondenheid vastgelegd en overdraagbaarheid van fosfaat uitgesloten. Bij stoppers vervallen de fosfaatrechten. Zo lost het probleem rond het fosfaatplafond op termijn vanzelf op.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer