Bijna 15 miljoen euro ganzenschade

De ganzenschade is vorig jaar fors opgelopen. Het Faunafonds moest 14,9 miljoen uitkeren, ruim 3 miljoen euro meer dan een jaar daarvoor. Binnen vijf jaar tijd is het bedrag meer dan verdubbeld.

De stijging geeft aan hoezeer het ganzenprobleem uit de hand loopt. De provincies pakken het nu aan, maar ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen regels. Een methode die nu toegestaan is, is het vangen en daarna doden met CO2-gas.
Het aantal aanvragen nam vorig jaar af tot 4750, 300 minder dan het jaar daarvoor. Dat heeft alles te maken met het besluit van de provincies om boeren 300 euro per aanvraag te laten betalen. Tegen dat bedrag is veel verzet.

De grauwe gans was vorig jaar met 4,4 miljoen euro de duurste klant, gevolgd door de kolgans (2,7 miljoen) en kort daarachter de brandgans (2,6 miljoen). De rest ging naar andere ganzensoorten en naar uitvoeringskosten.

Feitelijk is de schade hoger dan 15 miljoen euro, omdat een bedrag van circa 1,5 miljoen euro voor ganzenopvang op de Waddeneilanden niet is meegeteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer