‘Alert op plattelandswoning’

Wat indertijd is gepresenteerd als een oplossing voor burgers die in het buitengebied wonen, blijkt dit lang niet in alle gevallen te zijn. Sterker nog, agrariërs moeten alert zijn als er in hun buurt een woning als plattelandswoning wordt bestemd.

‘Bedoeling van de Wet plattelandswoningen is dat de derde legaal in de plattelandswoning mag wonen en dat de woning niet wordt beschermd tegen de milieugevolgen van het bedrijf waar het voorheen deel van uitmaakte. Het bedrijf ondervindt daarmee geen beperkingen van de woning’, zegt Arvalis-juriste Patricia Joosten.
‘Toch moet je alert blijven. Omliggende agrarische bedrijven kunnen namelijk wel beperkingen ondervinden.’
De Raad van State heeft voorwaarden gesteld aan het toekennen van een plattelandswoning. De plattelandswoning is niet als algemene regel bedoeld, maar behoort een uitzondering te blijven die gemeenten terughoudend behoren toe te passen. Deze uitzondering kan alleen zinvol zijn als het agrarisch bedrijf waartoe de woning voorheen behoorde nog actief is.

Toetsen

De gemeente moet per geval toetsen of er voldoende belang bestaat bij het herbestemmen tot plattelandswoning en of ter plaatse van de woning kan worden voldaan aan de eisen van een goed woon- en leefklimaat. Bij de toetsing moet de gemeente rekening houden met de bedrijfsvoering en de ontwikkelingsmogelijkheden van omliggende bedrijven.
‘De ervaring is dat gemeenten vaak een algemene regeling in het bestemmingsplan opnemen zonder individuele toetsing. Het is dan zaak hiertegen een zienswijze in te dienen of beroep in te stellen. Doe je dat niet, dan kan bijvoorbeeld het voormalige bijbehorende bedrijf alsnog extra eisen opgelegd krijgen om de luchtkwaliteit te verbeteren’, aldus Joosten.
De LLTB stelt zich kritisch op naar gemeenten die de plattelandswoning willen invoeren. De woningen moeten voldoen aan de voorwaarden die de Raad van State stelt.
LLTB-medewerker Bert Vergoossen: ‘Ondernemers moeten alert zijn als er in hun omgeving een voormalige bedrijfswoning wordt bestemd tot plattelandswoning. Neem bij twijfel contact op met de LLTB-afdeling of adviseur. De plattelandswoning lijkt een sympathieke oplossing, maar vaak is het een schijnoplossing die de ontwikkeling van uw bedrijf kan belemmeren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer