Vogelvrij

Als ik nu een column zou schrijven, waar zou die dan over gaan? Die vraag werd me vorige week door de redactie van Nieuwe Oogst gesteld.
Tja, dan kun je het hebben over hoe Nieuwe Oogst toch een beetje aan het wegdrijven is van een blad waarin leden naast spreekbuis van de LTO-organisatie ook een kritische blik op het eigen huis mogen ontwaren.
Of over hoe DOC-leden uit angst voor een sterke private partner in de armen en handen van een zwakke Duitse broeder terecht zijn gekomen. Iets waar weinig goeds uitkomt voor die DOC-leden, maar voor alle Nederlandse melkveehouders een jammerlijke zaak.
Over de groeistop voor de melkveehouderij hoe via dierrechten fosfaatrechten eraan zit te komen, en hoeveel beter voor de sector en de overheid een keuze zou zijn voor een maximum aan kilo melk per hectare.
Of hoe er via inzet van Mesdagfonds, LTO, NMV en Zuivel.NL nieuwe beelden ontstaan over de ammoniakemissie van de melkveehouderij en dat een drastische bijstelling omlaag goed is te onderbouwen.
Hoe er nog steeds een relatief zwakke structuur van belangenbehartiging en gebrek aan regie is voor de Nederlandse boer en tuinder en dus de overheid en politiek en ngo’s het voor het kiezen hebben.
De kramp waar het denken over weidegang helaas in is beland. Daar zou ik als gangmaker in die discussie ‘sorry’ voor moeten zeggen, want zo is het nooit bedoeld. Kortom, voldoende thema’s.
Toch is de uitzending van Zembla over de melkveehouderij en de enorm kritische reacties op melkveehouder Van Dorp hetgeen mij het meeste roert. De goede man was oprecht en liet zien en horen hoe hij werkt en denkt. En daar is weinig mis mee. Het daarna op Twitter (Carola, ik miste je in de discussie) worden neergesabeld is weinig kies.
Voor een dergelijk programma is een cameraploeg meerdere uren en soms dagen op je bedrijf en volgt je gang van zaken.
In al die momenten moet je schakelen tussen interview en je dagelijkse praktijk.
Ook als je de nodige mediatrainingen hebt gehad en veel media-ervaring hebt, dan nog is het lastig om het beeld dat je zelf wilt in zo’n setting goed neer te zetten.
Beide melkveehouders lieten zien wat zij beleven en Van Dorp was duidelijke alle Ot en Sien-verhalen die over de melkveehouderij worden uitgestort meer dan zat. Dat is een mening, en in een land waar vrijheid van meningsuiting een groot goed zou zijn, passen de persoonlijke aanvallen op Van Dorp volgens mij niet.

?Jan Cees Vogelaar

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer