Meer mogelijkheden vaccinatie hennen

Innovatie rond vaccinatie: er kan nog een prikje bij. Dat was de conclusie van de Vlaamse dierenarts Maarten De Gussem van Vetworks op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg op 20 mei in Eersel. De steeds ouder wordende leghennen kunnen meer worden gevaccineerd met maatwerk op bedrijfsniveau.

De wereldwijde trend is dat leghennen meer worden gevaccineerd. De vaccinatiekosten zijn een groot aandeel in de kipkosten. ‘Het is per bedrijf verschillend of vaccinaties een positieve financiële impact hebben. Dat is niet altijd zeker. Maar er zijn nu meer mogelijkheden voor maatwerk. Bespreek die met uw dierenarts’, zegt De Gussem.
De helft van de behandelingen van leghennen betreft aandoeningen aan het legapparaat en in een kwart van de behandelingen gaat het om darmproblemen.

Gezondheid complexer

Door de hoge producties en langere legperiode is diergezondheid complexer geworden. Zaken die vroeger niet belangrijk waren, zijn dat vandaag des te meer en hebben een synergetisch effect. Denk aan darmaandoeningen zoals coccidiose, clostridium en wormen. Komt dat voor gecombineerd met E. coli, infectieuze bronchitis (IB) of Mycoplasma synoviae (MS), dan is het effect nog groter en versterken ze elkaar.
‘We moeten geïntegreerd gaan denken en zaken niet los zien van elkaar’, aldus De Gussem. ‘Oude ziektes steken weer de kop op omdat we meer kippen met uitloop houden. Dat zijn uitdagingen waarvoor we de kennis van vorige generaties kunnen gebruiken.’
Vaccinaties tijdens de opfok vragen veel van het immuunsysteem. Een leghen ontvangt in de opfok minimaal acht tot zestien entingen in zestien weken.
‘Het immuunsysteem is ontwikkeld om ontelbaar aantal verschillende antigenen te detecteren en indien nodig tegen te handelen’, legt De Gussem uit. Hij geeft aan dat het daarom mogelijk is om leghennen meer vaccinaties te geven, wat echter wel de aankoopprijs van de hennen verhoogt.
Een paar jaar geleden legde een hen 350 eieren; nu zijn er al koppels met vijfhonderd eieren per opgezette hen. ‘Entingen kunnen dus over meer eieren worden afgeschreven. Een legpluimveehouder kan 30 procent meer in entingen investeren. De totale investering blijft dan gelijk of bij een gelijk aantal entingen daalt de kostprijs van een ei daalt met 30 procent’, rekent de dierenarts voor.
Door het langer aanhouden van de leghennen neemt de bescherming van entstof af. Hennen overenten tijdens de legperiode is een mogelijkheid, maar daar zijn niet alle entstoffen voor geregistreerd.
Bijkomend probleem is de beschikbaarheid van entstoffen. De Gussem signaleert een wereldwijde trend van het stijgende gebruik van stalspecifieke vaccins. ‘Daarvoor mogen alleen geïnactiveerde stammen van bacteriën of virussen die op het doelbedrijf zijn geïsoleerd, worden ingezet worden.’
De keuze van de hulpstoffen is belangrijk om een zo hoog mogelijke immuunrespons te krijgen. Het toedienen van stalspecifieke vaccins is duurder vanwege de kleinere hoeveelheden.
‘Bij nieuwe ziektes zijn bedrijfsspecifieke vaccins sneller te maken; een nieuwe registratie duurt minstens vijf jaar’, zegt de dierenarts.
‘Maar bedrijfsspecifieke vaccins moeten niet gaan concurreren met commerciële vaccins. Dan vervalt de drang tot innovatie bij farmaceuten en daar is de pluimveesector niet bij gebaat.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer