Penspapil+past+zich+aan+voer+aan
Nieuws
© Provimi

Penspapil past zich aan voer aan

Veranderingen in het voer zorgen ervoor dat penspapillen zich hieraan aanpassen. Dat concludeert dierenarts Kasper Dieho na onderzoek in het kader van project 'Met de gezonde pens vooruit'.

Wanneer het rantsoen een snellere groei van de penspapillen vraagt, dan gebeurt dat ook. Tijdens de droogstand is de voeropname vrij laag, waarbij het voer minder in de pens afbreekbare organische stof (FOS) bevat.

Vlak na het afkalven stijgt niet alleen de voeropname, maar ook wordt in de pens binnen enkele weken de productie van vluchtige vetzuren vertweevoudigd of verdrievoudigd.

Vetzuren

De penswand moet zich hierop aanpassen, zodat die vetzuren snel worden geabsorbeerd en pensverzuring wordt tegengegaan.

Dieho onderzocht de penspapillen van twaalf koeien van de droogstand tot en met de eerste tachtig dagen in de lactatie.

Daarbij kregen zes koeien een langzame en zes een snelle krachtvoeropbouw. Hierdoor ontstaat een groot verschil in de productie van vluchtige vetzuren.

Droogstand

Tijdens de droogstand werden die papillen kleiner. In de groep met een snelle krachtvoeropbouw en daarmee veel vluchtige vetzuren, bleek dat de penspapillen na het afkalven qua oppervlakte sneller te groeien dan bij de groep met de langzame krachtvoeropbouw.

In de groep met de langzame krachtvoeropbouw groeiden de penspapillen langzamer en gelijkmatiger.

Absorptie vetzuren

Verder bracht Dieho bij deze twaalf koeien de absorptie-capaciteit van vluchtige vetzuren in kaart. Grotere penspapillen zouden ook een snellere absorptie kunnen inhouden.

Die absorptiecapaciteit nam tijdens de droogstand iets af. Na afkalven nam die capaciteit toe. Opvallend genoeg was geen verschil te zien in absorptiecapaciteit tussen beide groepen.

Hoewel bij de groep met de snelle krachtvoeropbouw het oppervlak aan papillen groter was, had dit blijkbaar geen absorptievoordeel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer