Melkveesector+blij+met+forse+daling+antibiotica
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkveesector blij met forse daling antibiotica

De melkveesector is content met een forse daling van het antibioticagebruik in deze tak. Uit gegevens van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) blijkt dat het gemiddelde antibioticagebruik in 2014 met 19,7 procent is afgenomen.

Het aantal dierdagdoseringen in de melkveehouderij is inmiddels gedaald tot 2,44.

De stuurgroep Antibiotica Resistentie Rundveehouderij (Abres), waarin LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zijn vertegenwoordigd, is blij met de conclusies van de SDa. Zij houdt dan ook vast aan de ingezette koers die gericht is op een verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen.

Zo worden sinds begin dit jaar ook dierenartsen getoetst op hun voorschrijfgedrag. Daarbij werken LTO en NZO nauw samen met de dierenartsenorganisatie KNMvD.

Minder tweedekeusmiddelen

In haar jaarrapportage constateert de SDa ook dat het gebruik van tweedekeusantibiotica in de melkveesector met succes is verminderd.

De tweedekeusmiddelen die nu nog worden ingezet, zijn vooral middelen voor behandeling van mastitis, een aandoening waarvoor geen eerstekeusmiddelen geregistreerd zijn. Eerder al werd het gebruik van de derdekeusmiddelen fors teruggebracht.

Droogzetten

De SDa ziet bovendien effect van het selectief droogzetten. Vorig jaar zijn de verkoop en het gebruik van droogzetters met 30 procent verminderd.

Vermoedelijk zetten melkveehouders vaker antimicrobiële geneesmiddelen in om hun koeien droog te zetten, zoals de KNMvD haar leden adviseert.

Compliment sector

De SDa is lovend over de reductie en complimenteert de sector: 'Het is een prestatie van formaat dat de sector met een laag gebruik en beperkte verschillen in gebruik tussen bedrijven in staat is gebleken om tot verdere reductie te komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer