‘Hek om Drents-Friese Wold’

Drenthe/Friesland - LTO Noord wil een raster om het hele Drents-Friese Wold als zich daar groot wild vestigt. Wanneer damherten, edelherten en wilde zwijnen in het natuurgebied verschijnen, is de kans op aanzienlijke schade anders te groot.

Joost de la CourtLTO Noord Drenthe legt zich niet neer bij het standpunt van provincie Drenthe en de natuurorganisaties. Die zeggen alleen wildkerende rasters te willen aanleggen op trajecten waar gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan, zoals langs de N381, of bij schadegevoelige bedrijven en teelten. Ook wildschade wordt vergoed.
Voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe ziet die insteek niet zitten. ‘Een schaderegeling is belangrijk, maar een gedegen afrastering is de enige kans om schade te voorkomen. Het gebied waar het om gaat is ook niet extreem groot. Doe je het niet, dan gaat het een keer goed mis.’

Aantrekkelijkheid

De LTO Noord-bestuurder begrijpt dat de natuurorganisaties en provincie Drenthe voor de aantrekkelijkheid van het Drents-Friese Wold zo min mogelijk obstakels willen voor het groot wild. ‘Een enkel reetje op een perceel grasland is niet erg. Maar dit gaat om grote dieren, die kun je niet in hoog salderend gewas hebben’, waarschuwt Steenbergen.
In de voorlopige faunaverkenning zegt provincie Drenthe dat naast beperkte afrastering op gevoelige plaatsen populatiebeheer wordt toegepast om de aantallen dieren binnen bepaalde grenzen te houden. ‘Daarnaast wordt in het gebied een rustige kern aangewezen die als magneet kan werken voor het wild.’

Rapportage

Het definitieve besluit over hoe het wildbeheer er precies uit komt te zien, is overigens nog niet genomen. Dat hangt af van de Soorten Effect Rapportage die momenteel wordt uitgevoerd. LTO Noord Drenthe heeft zitting in de werkgroep die deze rapportage begeleidt en zal daar blijven pleiten voor volledige afrastering, verzekert Steenbergen.
De LTO Noord-bestuurder verwondert zich overigens over de verschillende standpunten die de provincies Drenthe en Fryslân innemen over de introductie van groot wild in het Drents-Friese Wold. Fryslân is tot nu toe altijd tegen geweest en dat standpunt moet worden meegewogen, vindt Steenbergen.
‘Ook provincie Fryslân moet er wat van vinden. En vooralsnog willen ze het niet.’
Edelherten zouden worden geïntroduceerd via nabootsing van natuurlijke kolonisatie. Het damhert kan zich spontaan vestigen. Wilde zwijnen worden vooralsnog niet getolereerd in het Drents-Friese Wold.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer