Geen patent op plantenrassen

Plantenrassen en eigenschappen moeten vrij gebruikt kunnen worden voor veredeling. De Nederlandse politiek is daar unaniem voor. Maar het lijkt lastig dat internationaal geregeld te krijgen.

Arno de SnooGenetische diversiteit is van iedereen en dat mag niet in handen komen van enkele grote multinationals. Dat stelde de Tweede Kamer deze week unaniem in een debat over patenten op plantenrassen.
De Kamer wil dat de Nederlandse regering zich in Brussel inzet om een uitgebreide kwekersvrijstelling te bewerkstellingen. Daarmee kunnen kwekers vrij gebruikmaken van elkaars plantenrassen voor de veredeling.
Nu geldt er een beperkte kwekersvrijstelling. Daarbij mogen kwekers wel van elkaars rassen gebruikmaken, maar een eventueel succesvol resultaat van de veredeling niet zonder toestemming van de octrooihouder op de markt brengen.
Maar staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) waarschuwt dat er weinig belangstelling is in Europa voor een brede kwekersvrijstelling. Alleen Duitsland en Frankrijk voelen daarvoor. De andere lidstaten, die bijna geen veredelingssector hebben, zien de noodzaak niet.
Een andere discussie die speelt, is die van het patenteren van plantenrassen of planteigenschappen.
Het Europees Octrooi Bureau oordeelde eerder dat er patenten mogen worden aangevraagd op rassen die tot stand zijn gekomen met traditionele veredelingsmethoden.
Het bureau doet zijn uitspraak vanwege recente patentaanvragen op plantenrassen. Een daarvan betrof een aanvraag van de Israëlische staat voor een tomatenplant die was gekweekt om minder water te bevatten. Naar verluidt liggen er nog vele, meer dan honderd, van dergelijke patenten klaar om te worden aangevraagd.
Dijksma laat weten de volledige kwekersvrijstelling en de patentering op planten in Brussel en bij de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) onder de aandacht te brengen, maar ‘er spelen grote financiële en juridische belangen’. ‘Om tot een wijziging van de wet te komen, moeten internationale verdragen worden aangepast en daar is lange adem voor nodig’, aldus de staatssecretaris.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer