Rabo%2Dtopman+verwacht+matige+groei
Nieuws
© SER

Rabo-topman verwacht matige groei

Topman Wiebe Draijer van de Rabobank verwacht slechts een matige groei van de kredietverlening. Dat zei hij vanmiddag op een bijeenkomst van landbouwjournalisten in Utrecht.

Volgens bestuursvoorzitter Draijer biedt het bedrijfsleven een wisselend beeld. Sectoren als de bouw en transportbedrijven laten een duidelijke opleving zien, de positie van de detailhandel maar ook die van de glastuinbouw blijft zorgelijk. 'De weg neerwaarts is nog makkelijker dan opwaarts.'

Ook voor de bankensector zelf is het vooruitzicht niet onverdeeld gunstig, zei hij op de bijeenkomst. 'Het aantal kredietverstrekkingen zal nog wel stijgen, maar of ze die groei creëren, is nog maar de vraag. De bandbreedte voor economisch herstel is laag en dun.'

Financieringvolume

Het financieringsvolume in de agrarische sector, waar Rabobank zo'n 57.000 klanten heeft, nam vorig jaar nog flink af, blijkt uit cijfers van de bank. Dat volume daalde met bijna 400 miljoen euro tot ruim 30 miljard euro.

Reden is volgens Draijer het verscherpen van de kredieteisen door de financiële toezichthouders. Hij verwacht dat dit toezicht de komende jaren nog verder wordt aangescherpt. 'Er is een sterke druk op de bankensector.'

Rentestand

Vooral de lage rentestand speelt de banken parten, stelt Draijer vast. Het verlaagt hun rendement. 'Het vergt scherp aan de wind varen, met dergelijke lage rentes en krappe marges.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer