‘Gentech nuttig voor biogewas’

De biologische land- en tuinbouw kan duurzamer en productiever worden door genen uit wilde gewassen in cultuurgewassen in te bouwen. Tot die conclusie komen Deense onderzoekers.

Han Reindsen
De biologische landbouw kiest bij het inkruizen van goede eigenschappen bewust voor klassieke veredeling. Bij die werkwijze is de kans groot dat er ook ongewenste genen in het kruisingsproduct komen.
De Deense onderzoekers vinden het duurzamer en effectiever om specifieke genen uit oergewassen met moderne technieken los in land- en tuinbouwgewassen in te brengen. Bij een meer liberale kijk, zoals buiten Europa, zouden deze gewassen niet een ggo-label hoeven te krijgen.
‘De Deense onderzoekers gooien een steen in de vijver. Binnen de biologische sector zal hier zeker over worden gediscussieerd’, denkt Jasper Vink van Bionext, een organisatie die zich sterk maakt voor méér duurzame biologische voeding en landbouw.
De biologische sector werkt met de natuur en wijst genetische modificatie af. Bij gebruik van de nieuwste technieken en van soorteigen genen zou een heroverweging op zijn plaats zijn, denken de onderzoekers.

Lange adem

‘De biologische sector vindt gentech-gewassen niet nodig, is het standpunt’, zegt Vink. ‘De natuur en de klassieke veredeling zijn goed genoeg. Al heb je bij klassieke veredeling een lange adem nodig om tot nieuwe rassen te komen.’
De Deense onderzoekers wijzen erop dat er met nieuwe technieken een grijs gebied zit tussen gentech en klassieke veredeling. Dat kan aanleiding zijn tot discussie binnen de biologische sector, denkt Vink. ‘Met moderne technieken behaal je twintig keer zo snel resultaat als met klassieke veredeling.’
De onderzoekers stellen dat inbouwen van eigenschappen uit wilde soorten de landbouwgewassen meer terugbrengt naar de natuur. De kruisingen lijken meer op de voorouders dan ooit het geval is geweest. Dat zou de biologische sector moeten aanspreken, aldus de onderzoekers.
Door gunstige eigenschappen uit natuurlijke rassen in te bouwen zijn moderne landbouwgewassen gezonder te maken en minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. Dit kan het verschil in productiviteit tussen gangbaar en biologisch kleiner maken.
Volgens Vink komen de beloftes van gentech niet altijd overeen met de praktijk. ‘Inzet van gentech-gewassen zou minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot gevolg moeten hebben. Het tegendeel zie je in de praktijk: resistentie treedt op en het gebruik van middelen neemt alleen maar toe.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer