Verbod middel vraagt bewijs

Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof glyfosaat en de neonicotinoïden te verbieden.

Arno de SnooRoundup, met de werkzame stof glyfosaat, en de neonicotinoïden zijn de afgelopen tijd in het nieuws geweest. Glyfosaat zou kankerverwekkend zijn en de neonicotinoïden vervuilen het oppervlaktewater. De Tweede Kamer debatteerde deze week over de vraag of deze middelen moeten worden verboden.
Staatssecretaris Sharon Dijksma laat weten dat een eventueel verbod op dit moment niet aan de orde is. Zij en staatssecretaris Wilma Mansveld van I&M krijgen daarbij de steun van een meerderheid van de Kamer.
Dijksma vertrouwt op de beoordelingen van het Ctgb en de EFSA, die respectievelijk in Nederland en in Europa verantwoordelijk zijn voor de toelating en beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Beide organisaties hebben nog geen bewijs in handen dat middelen niet meer aan de toelatingen voldoen, hield Dijksma de Kamer voor.

Onderbuikgevoel

Partijen als de SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdD willen wel een verbod op de middelen. De VVD staat daar recht tegenover. ‘We hebben vertrouwen in de beoordeling van de autoriteiten’, zei VVD-woordvoerder Helma Lodders. ‘We moeten geen besluiten op nemen op basis van een onderbuikgevoel.’
Maar Dijksma gaf toch ook gehoor aan de zorgen van de linkerkant van de Kamer. Zij liet weten dat in glastuinbouwgebieden onderzoek komt naar vervuiling van oppervlaktewater door neonicotinoïden. Mocht uit de resultaten blijken dat normen overschreden worden, dan kan Ctgb alsnog toelatingen van de betreffende neonicotinoïden opschorten.
LTO deelt in grote lijnen het standpunt van staatssecretaris Dijksma. Ook de organisatie constateert dat nieuwe studies over de effecten van onder meer glyfosaat en de neonicotinoïden elkaar in snel tempo opvolgen. De EASAC-studie, waarin staat dat glyfosaat kankerverwekkend is, past wat LTO betreft in dat rijtje.

Studies beoordelen

In een persverklaring schrijft LTO dat het aan instellingen als EFSA en Ctgb is om de studies op hun merites te beoordelen en te bezien of er gevolgen zijn voor de toelatingen. ‘Daar waar middelen in te hoge mate in het milieu aanwezig zijn, kan Ctgb in Nederland risicobeperkende maatregelen voorschrijven. Verder kan alleen besluitvorming op Europees niveau aan de orde zijn, gezien de interne markt en de Europese toelatingsregelgeving.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer