Succes in strijd tegen de honger

Wereldwijd lijden 795 miljoen mensen honger, 216 miljoen minder dan 25 jaar geleden. Desondanks heeft nog steeds een op de negen wereldburgers niet genoeg te eten, meldt wereldvoedselorganisatie FAO.

Jan van LiereDeze week publiceerde de FAO de nieuwste versie van het jaarlijkse Hongerrapport. Daaruit blijkt onder meer dat in veel ontwikkelingslanden de situatie op het gebied van ondervoeding sterk is verbeterd.
In 1990 beschikte ruim 23 procent van de bevolking daar niet over genoeg eten om een actief en gezond leven te leiden. De FAO definieert dat als ondervoeding. Nu heeft nog zo’n 13 procent daarmee te maken.
Die vooruitgang werd geboekt in een periode dat de wereldbevolking groeide met 1,9 miljard mensen. ‘Dit bewijst dat het inderdaad mogelijk is in één generatie de honger de wereld uit te krijgen’, reageert FAO-directeur-generaal José Graziano da Silva. ‘Maar die doelstelling moet dan wel veel meer voorop komen te staan bij alle politieke beslissingen.’
De voorzitter van het fonds voor internationale landbouwontwikkeling IFAD, Kanayo Nwanze, weet welke keuzes gemaakt moeten worden. ‘Als we werkelijk tot een wereld willen komen waarin honger en armoede zijn uitgebannen, dan moet er veel meer geïnvesteerd worden op het platteland van de ontwikkelingslanden. Want juist daar leven de armste en meest ondervoede mensen.’
De meeste vooruitgang kan volgens voedseldeskundigen worden geboekt door de landbouwproductie te verhogen, vooral bij kleine boeren. Dat zorgt niet alleen voor meer voedsel, maar ook voor een stijgende welvaart.
In verschillende Afrikaanse landen is aangetoond dat ontwikkeling van de landbouw een vliegwiel is voor de hele economische situatie. In landen waar de landbouw geen aandacht krijgt, blijven ook andere ontwikkelingen achter.
In de praktijk blijkt dat de ergste honger het gevolg is van extreme weersomstandigheden, natuurrampen, politieke instabiliteit en burgeroorlogen. Eerder bereikte vooruitgang wordt er door tenietgedaan en de voedselvoorziening verslechtert dramatisch. Op dit moment verkeren 24 Afrikaanse landen in dergelijke omstandigheden, twee keer zoveel als in 1990.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer