Kappen met maïs

In Nederland wordt ruim 200.000 hectare maïs geteeld. Dit gewas komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Waarschijnlijk ooit begonnen als klein grasplantje (teosinte) is het steeds verder veredeld tot grotere en voedzamere kolven. Columbus moest in 1492 toch in Amerika zijn en nam bij zijn terugreis het plantje mee naar Spanje, waar het goed gedijde. De introductie in Europa was een feit.
Daar waar maïs ook in verschillende humane voedingsmiddelen wordt verwerkt, is het vooral in de vele rundveerantsoenen niet meer weg te denken. Tenminste, dat denken we. Door verdere veredeling door specialisten in Europa sinds de jaren zeventig - 6.400 hectare toen - is maïs door de jaren heen gegroeid tot een gewas dat veel mest aankan, gemakkelijk is te telen en een goede drogestofopbrengst realiseert. Door wetgeving en verbeterde landbouwpraktijken is een aantal van deze voordelen veel minder belangrijk geworden en zijn er zelfs grote nadelen voor teruggekomen.
Ten eerste wordt maïs gezaaid op een afstand van 70 centimeter tussen de rijen. Dat maakt het tot een slechte benutter van de (volvelds) toegediende meststoffen. Dichter bij elkaar zaaien en zelfs volvelds zaaien is geprobeerd, maar dat is het allemaal niet geworden. Ten tweede moeten rantsoenen met (te) veel maïs gecompenseerd worden met vaak over grote afstand aangevoerde, gemodificeerde soja. Dat staat onder druk. Ten derde vraagt maïs een jaarlijkse chemische gewasbescherming, mede door de rijenafstand. Dat moeten we niet willen.
Ten vierde heeft maïs een (te) kort groeiseizoen waarbij een groenbemester verplicht is. Steeds vaker zie ik in het voorjaar doodgespoten groenbemester. Effectief, maar het gebruik van glyfosaat staat onder maatschappelijke druk. Een ongewenste ontwikkeling omdat ik vind dat Roundup voorbehouden moet blijven aan de bestrijding van kweek.
Ten vijfde - het begint te lijken op de proclamatie bij carnaval - vraagt maïs om grondbewerking die zorgt voor een afname van organische stof. Daarnaast beginnen criminelen op verschillende plaatsen te etteren met hennep als ideale aanvulling op (100 procent) maïsrantsoenen. Ik denk dat dan de basis fout is en niet de oplossing goed.
Kappen met die maïs. Tijden veranderen. Punt van zorg blijft de drogestofproductie in Nederland zonder maïs. Veredeling moet vanaf nu door graszaadbedrijf Barenburg volop worden ingezet op gras. 5 ton hogere drogestofproductie op 20 procent van het areaal leidt bij 1 ton hogere opbrengst op 80 procent van het areaal tot een gelijke totale drogestofopbrengst.
Misschien blijft maïsvrij een illusie, maar wat als de illusie verdwijnt...

Martin Tuinte

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer